Kategória: Hír és Kutatás.

Admin kategória: Hír.

A GfK Financial Intelligence legújabb felmérésének tanúsága szerint CASCO biztosítással a kelet- és közép-európai háztartásoknak mindössze hét százaléka, KGFB-vel 47 százaléka rendelkezik. A magyarországi arányok a régiós átlagnak megfelelően alakulnak.

A legtöbb országban CASCO biztosítást önkéntes alapon kötnek az ügyfelek, és ez meg is látszik a használati számokon: jelenleg a kelet- és közép-európai háztartások 7 százaléka rendelkezik ilyen típusú szerződéssel. Két ország emelkedik ki régiós összehasonlításban: Szerbia és Szlovénia. Míg Szerbiában százból mindössze két háztartás él a CASCO nyújtotta védelemmel, Szlovéniában a háztartások 41 százalékának van CASCO biztosítása, aminek az oka elsősorban az, hogy az autók nagy részét lízingszerződéssel használják, amely előírja az ilyen típusú biztosítás meglétét. Csehországban ugyanez az arány – markánsan az átlag felett – 14 százalék, Szlovákia és Bulgária esetében pedig 10 százalék körül alakul. A felmérésben szintén résztvevő többi régiós országban, így Magyarországon, Szerbiában, Ukrajnában, Horvátországban, és Lengyelországban 10 százalék alatti az elterjedtség, tehát átlagosan tízből nem egészen egy háztartás köt CASCO biztosítást.

Teljesen más a kép a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) vizsgálva, ez ugyanis kötelező mivolta okán országonként a gépjármű tulajdonosok számához hasonló, így adataiból következtethetünk az adott országra jellemző vásárlóerőre. A GfK Financial Intelligence adatai szerint KGFB biztosítás a vizsgált régió háztartásainak 47 százalékában fordul elő, azaz közel minden másodikban.

A régió megosztottságát jól mutatják a nagymérvű eltérések: míg Horvátországban, Csehországban, Szlovákiában 60 százalék körüli a KGFB penetráció, addig Ukrajnában mindössze a háztartások 12 százaléka rendelkezik ilyen biztosítással.

Magyarországon a KSH adatai szerint 3,1 millió személygépjármű fut az utakon, átmeneti csökkenés után a használatban lévő személygépjárművek száma a 2014. évben újra elérte, illetve túlszárnyalta a 2008-as szintet. A háztartások 52 százaléka rendelkezik KGFB biztosítással, és 8 százalék CASCO típusú védelemmel; összehasonlításul: a háztartások 64 százalékában található otthonbiztosítás.

Ötven százalék feletti KGFB penetráció az említett országokon túl egyedül Szlovéniában található, az arány Lengyelországban 47, Bulgáriában 44, és Szerbiában 38 százalék.

Az egyes országokban CASCO és KGFB biztosítással rendelkező háztartások aránya, 2014 (az adatok százalékban kifejezve) Forrás: GfK Financial Intelligence

Ország

CASCO

KGFB

Magyarország

8

52

Szlovénia

41

n.a.

Csehország

14

60

Szlovákia

10

58

Bulgária

10

44

Szerbia

2

38

Ukrajna

3

12

Horvátország

7

60

Lengyelország

7

47

Átlagosan

7

47

(BrandTrend)