Kategória: Képes hír és Kutatás.

Noha a projektmenedzser, mint foglalkozás még a KSH legátfogóbb nomenklatúrájában, a FEOR-08-ban (Foglalkozások Egységes Országos Rendszere) sem szerepel önálló címszóként, társadalmi rangja, tekintélye mégis erősödik.

Korántsem tisztázott, hogy mi a projektmenedzseri foglalkozás pontos definíciója, milyen jellemzők teszik más foglalkozásoktól megkülönböztethetővé. „Társadalmi presztízsének átfogó szociológiai vizsgálatára még nem került sor Magyarországon – gyakorló projektmenedzserek szűkebb mintáján azonban már teszteltük, hogyan pozícionálják saját foglalkozásukat más foglalkozások presztízséhez viszonyítva” – mondja dr. Török L. Gábor szociológus, címzetes egyetemi docens, aki a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) megbízásából 2015 tavaszán azt is vizsgálta, merre pozícionálják szakmájukat a projektmenedzserek más vállalati területekhez viszonyítva.

projektmenedzsment_csapat

A vállalati területek „belső” viszonyítási bázisán a projektmenedzserek saját tevékenységüket középtájra helyezik. Így pl. 75%-uk jobbnak tartja a projektmenedzsment elismertségét a logisztikai tevékenységhez, 53%-uk pedig a humán erőforrás menedzsment területhez képest. Ezzel szemben relatív többségük szerint a tevékenység megbecsültsége alacsonyabb a kereskedelmi területhez (44%), ill. a pénzügyi területhez (45%) viszonyítva.

A kutatás rámutatott, hogy a projektmenedzseri foglalkozás rangját jelentős mértékben az érdekes és változatos feladatok határozzák meg, de megítélésének további fontos tényezője, hogy jól lehet vele keresni és diplomás, szellemi tevékenységről van szó. Továbbá fontos szerepet kap a munkában való önállóság, a jó elhelyezkedési lehetőség és a vezetői pozíciókra való esélyesség is. A jelentős források feletti rendelkezés vagy a projektek üzleti/társadalmi haszna viszont kevésbé meghatározó tényező.

A projektmenedzseri foglalkozás presztízsét alakító 10 fontos tényező

projektmenedzser_presztizset_alakito_tenyezok

A kutatás további eredményeit április 9-én Budapesten, a 18. Projektmenedzsment Fórumon hozzák nyilvánosságra. Az mindenestre már kiderült, hogy a szakma rangjának alakulása az utóbbi öt év során a megkérdezettek 53%-a szerint jobb lett, 31% szerint nem változott. Ami a munkaerő-piaci helyzet megítélését illeti: a válaszadók 47%-a szerint a szakmában jók az álláshoz jutás esélyei, 45% szerint esete válogatja, de csak 7% látja kategorikusan rossznak (1% nem válaszolt). A keresleti oldalt nézve: a válaszadók 61%-át keresték már meg projektmenedzseri állásajánlattal munkaerő közvetítő, illetve fejvadász cégek.
(BrandTrend)