Kategória: Hír és Kutatás.

A Kereskedelmi Marketing csapata a március 15-én életbe lépett kötelező vasárnapi boltbezárás apropóján 430 üzlettulajdonost kérdezett meg, hogyan reagálnak a szabályozásra.

„Feleségül fog venni a főnököm” – mondja egy kis élelmiszerüzlet alkalmazottja arra a kérdésre, hogyan maradhatnak nyitva vasárnap is. Persze ez csupán egy ügyes trükk, de jól mutatja, hogy sokan nem nyugodtak bele a kormány döntésébe.

Egy biztos: a megkérdezett üzletek többsége (63 százaléka) zárva tart, ám csak a 33 százalék számol árbevétel csökkenéssel. A nyitva tartó üzletek 54 százalékában eddig is jelen volt a tulajdonos, ezért nem kell változtatni a vasárnapi személyzeten, azonban 19 százaléknak családtagot kell bevonnia az üzletbe.

A megkérdezett, zárva tartó üzletek azonban nem nézik tétlenül a kiesett napot, ugyanis a megkérdezett üzletek 42 százaléka hétköznap tovább lesz nyitva, 47 százaléka pedig intenzívebb marketing tevékenységet fog folytatni. 11 százaléka pedig abban gondolkodik, hogy később von be újabb családtagot.

A veszprémi Vitamin Centrum egy Kereskedelmi Marketing oktatás után kiküldött egy levelet körülbelül 1000 fős címlistára, amelyet az elmúlt években gyűjtött a vásárlóiból, üzletbe látogatókból. Az oktatás után kiküldött egy emlékeztető email-t azzal, hogy holnap lejár az 500 forintos kupon akciónk. Mindkét üzletben aznap kiemelkedő forgalom volt, sőt többen megköszönték az emlékeztető levelet. Egy kiküldött email és sms a következő napokban 40 %-os növekedést is hozhat a kereskedőknek egy átlagos napi bevételhez képest az akció jellegétől függően.

Ki lehet a pult mögött?

A 200 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek a törvény szerint nyitva tarthatnak, ha abban a tulajdonos vagy segítő családtag dolgozik. Nem érdemes azonban például azzal próbálkozni, hogy valaki a tulajdonos élettársának adja ki magát, ezért ugyanis fogyasztóvédelmi bírság jár. A Polgári törvénykönyv (Ptk.) szerint ugyanis segítő családtag a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbe fogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbe fogadó, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér, az élettárs azonban nem.

A Te üzleted nyitva fog tartani vasárnaponként március 15. után?

Válaszok %
1. igen 32.2 %
2. több üzletem is van, de nem mindegyik tart majd nyitva 4.7 %
3. nem 63.1 %

Hogy oldod meg üzlete(i)d nyitvatartását? (csak az első kérdésre igennel feleltek)

Válaszok %
1. rám nem vonatkozik a tiltás 29.9 %
2. én fogok dolgozni 49.5 %
3. egy családtagom fog dolgozni az üzlet(ek)ben 20.7 %

Változik a szabályozás miatt a vasárnapi személyzet? (az első kérdésre igennel felelők)

Válaszok %
1. nem, eddig is én dolgoztam vasárnap 53.9 %
2. igen, családtagot kell megkérnem 19.1 %
3. igen, mert eddig vasárnap nem én voltam az üzletben 27 %

Mit teszel annak érdekében, hogy ne csökkenjen a forgalmad? (az első kérdésre nemmel felelők)

Válaszok %
1. hétköznap tovább leszünk nyitva 42.4 %
2. intenzívebb marketingtevékenység 47.1 %
3. próbálok később családtagot bevonni, hogy nyitva tarthassunk 10.6 %

Szerinted hogy fog alakulni az üzlete(i)d árbevétele a vasárnapi zárva tartás hatására?

Válaszok %
1. nem fog változni, mert eddig sem volt jelentős forgalom vasárnap 42.7 %
2. növekedni fog, mert másokkal ellentétben mi nyitva maradhatunk 13.6 %
3. növekedni fog egyéb okok miatt 11 %
4. jelentősen csökkenni fog, mert nem tudom minden üzletem nyitva tartani 14.6 %
5. kismértékben csökkenni fog 18.1 %

(BrandTrend)