Kategória: Kutatás.

2014 harmadik negyedévében a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 26 percet töltött a tévékészülékek előtt, 3 perccel többet, mint az előző év ugyanezen időszakában.

Egy főre jutó napi tévénézési idő (Forrás: Nielsen Közönségmérés)

Egy főre jutó napi tévénézési idő

A gyerekek tévénézéssel töltött ideje 3 óra 22 percről 3 óra 12 percre csökkent egy év alatt, a 18-49 éves korcsoporté pedig 3 óra 38 percről 3 óra 40 percre nőtt. Az 50 évesek és idősebbek átlagosan 3 óra 45 percet töltöttek a televízió előtt, 7 perccel többet, mint egy évvel korábban.

2014 harmadik negyedévében az országos kereskedelmi csatornák együttes közönségaránya a teljes népesség körében 28% volt, 1,1 százalékponttal magasabb, mint az előző év ugyanezen időszakában. Az általános szórakoztató csatornák részesedése 17,8%, a közszolgálati csatornáké pedig 16,5% volt, ami 0,7 illetve 1,1 százalékpontos növekedést jelent 2013 ugyanezen időszakához viszonyítva. A gyerekcsatornák közönségaránya 5,4%-os volt, ami 0,9 százalékpontos csökkenést jelent, a hírcsatornák 3,4%-os részesedése pedig 0,5 százalékponttal volt alacsonyabb tavalyhoz képest. A filmcsatornák 9,3%-kal, az ismeretterjesztő csatornák 4,9%-kal, a zenecsatornák 2,5%-kal, az életmódcsatornák és a sportcsatornák egyaránt 2,2%-kal járultak hozzá a napi tévénézéshez 2014 harmadik negyedévében, és mindezen csatorna-csoportok esetében kijelenthetjük, hogy szinte alig vagy egyáltalán nem történt változás 2013 ugyanezen időszakához képest.

Csatornatípusok közönségaránya (Forrás: Nielsen Közönségmérés)

Csatornatípusok közönségaránya

A sugárzási időből és műsorfogyasztásból való részesedések az egyes műsortípusok esetében eltérően alakultak. A vizsgált időszakban a mozifilm műsoridőből való részesedése 9,7%-os volt, míg a műsorfogyasztásnak 16,1%-át tette ki. Szintén magasabb volt a műsorfogyasztás aránya a sugárzás arányánál a „nem zenés fikció”, a „nem zenei szórakoztató”, a „hírek, aktuálpolitika, gazdaság”, valamint az „információs” műsortípusok esetében is. Ellenkező irányú az eltérés a sporttal, zenével, művelődéssel, tudománnyal, kultúrával kapcsolatos valamint a reklámokat, műsorajánlókat is tartalmazó „egyéb” műsortípus esetében.

Műsortípusok sugárzása és fogyasztása (Forrás: Nielsen Közönségmérés)

Műsortípusok sugárzása és fogyasztása

Az időeltolásos tévénézésre (Time-shifted Viewing, TSV) irányuló kutatások szerint a teljes népesség a napi tévénézéssel töltött idejének 1,1%-át, azaz átlagosan 3 percet fordított időben eltolt televíziós tartalom fogyasztására 2014 harmadik negyedévében. A 4-17 és a 18-49 éves korosztály a tévénézésre fordított idejének 1,5%-át töltötte késleltetett tévés tartalom fogyasztásával, míg az 50 év felettieknél ez az arány mindössze 0,7% volt.

FMCG top termékosztályok GRP alapján (Forrás: Nielsen Közönségmérés)

FMCG top termékosztályok GRP alapján

A napi fogyasztási cikkek (FMCG termékek) hirdetési rangsorában az első helyre a szeletes csokoládé került, második a sör, a harmadik helyen pedig a szénsavas üdítő termékosztályának televíziós hirdetései állnak a harmadik negyedéves, teljes népességre vonatkozó összes GRP alapján. (Az FMCG termékek körébe jelen kutatásban a babaápolás, az élelmiszer, az élvezeti cikk, a háztartási cikk és a szépségápolás szektorok tartoznak.)
(BrandTrend)