Kategória: Kutatás.

A Nielsen Közönségmérés 2014. májusi adatai alapján a magyar háztartások 97%-a rendelkezik tévékészülékkel, így összesen 9 millió négy éven felüli személy él tévés háztartásban. A hagyományos tévénézést kiegészítve televíziós tartalmat más eszközön, internetes forrásból ennél jóval kevesebben fogyasztanak, napi vagy heti rendszerességgel mindössze 6%-uk.

A magyar népesség megoszlása és eszközellátottsága

A magyar népesség megoszlása és eszközellátottságaForrás: Nielsen Közönségmérés

A tévés háztartásban élő 4 éven felüli személyek 77 százalékának biztosított otthonában az internet-hozzáférés. Az online kapcsolatra alkalmas eszközök közül a legelterjedtebb még mindig az asztali számítógép (52%), laptoppal 42 százalék, tablettel 13 százalék rendelkezik.

Internethasználat és internetes műsornézés

Internethasználat és internetes műsornézés
Forrás: Nielsen Közönségmérés

A smart TV (okostévé) 8 százalékot tesz ki, de a ténylegesen internethez csatlakozó TV-készülék ennél is ritkább, a háztartások 6%-ában van jelen. Jóllehet a személyek több mint háromnegyedének van otthon internet-hozzáférése, mégis csak 64 százalékuk használja azt. Filmeket, sorozatokat vagy tévéműsort 28%-uk néz az interneten, magyar csatornák élő vagy archív műsorát pedig 16%. Okostelefonja a vizsgált személyek 35%-ának van.

Internetes tévénézés eszköze

Internetes tévénézés eszköze
Forrás: Nielsen Közönségmérés

Mivel az asztali PC és a laptop a legelterjedtebb internetképes eszköz, így nem meglepő, hogy ezeket használják legtöbben online tévénézésre is. A 4 éven felüliek 9%-a szokott asztali számítógépen, illetve 8%-a laptopon magyar tévéműsorokat nézni. Kisebb kijelzős eszközzel – okostelefonnal vagy tablettel – jelenleg kevesen rendelkeznek, így a velük elérhető tévés közönség nagysága még igen szerény. Okostelefonon a vizsgált népesség 2%-a, tableten 1%-a szokott tévés tartalmat nézni.

Internetes tévénézés gyakoriság

Internetes tévénézés gyakorisága
Forrás: Nielsen Közönségmérés

A viszonylag magas internet-ellátottság ellenére a tévés háztartásban élő 4 éven felüliek 84%-a egyáltalán nem néz magyar televíziós műsorokat az interneten. Napi szintű online tévénézőkről is korai lenne még beszélni (1%), ám legalább heti gyakorisággal már a vizsgált személyek 6%-a választja a tévénézés kiterjesztésének ezt a formáját. Ennél valamivel többen vannak azok (11%), akik havonta egy-két alkalommal vagy még ennél is ritkábban néznek tévét az interneten.

Az internetes tévénézők fele 18-39 év közötti, többségük nő, 60%-uk rendelkezik érettségivel vagy felsőfokú végzettséggel.

Internetes tévénézők összetétele

Internetes tévénézők összetétele
Forrás: Nielsen Közönségmérés

A magyar tévécsatornák tartalmát interneten elsősorban a televíziók saját honlapján keresik a nézők. Annak a 16 százaléknyi rétegnek, amely interneten keresztül is tévézik, közel háromnegyede ezt az utat választja, és csak 22% használ erre a célra valamilyen alkalmazást.

Internetes tévénézés tartalma
Forrás: Nielsen Közönségmérés

Azt, hogy a tévécsatornák tartalmai közül mit néznek az interneten, elsősorban az határozza meg, hogy melyek az adott időszakban a sikeres tévés formátumok. A májusi vizsgálatban az online tévénézők közül a legtöbben a tehetségkutatókat, vetélkedőket említették (54%). Ezt követik a hírműsorok (41%), szappanoperák (36%), show műsorok (35%), valóságshow-k (31%) és a sportműsorok (28%).

A tévékészülékkel nem rendelkezők

A tévékészülékkel nem rendelkezők
Forrás: Nielsen Közönségmérés

A 4 éven felüli személyek mindössze 3%-a él olyan háztartásban, ahol nincs tévékészülék, és ezek kétharmada internet-hozzáféréssel sem rendelkezik. A tévékészülékkel nem rendelkezők egynegyede használja az internetet filmek, sorozatok és más tévéműsorok megtekintésére, tehát a tévével nem rendelkező, de interneten tévés jellegű tartalmat fogyasztók köre jelenleg a teljes népesség kevesebb mint 1 százaléka.
(BrandTrend)