Kategória: Kutatás.

Több mint ezren töltötték ki a maiUtazás.hu kérdőívét a balatoni nyaralási szokásokról. A válaszadók 59%-a vagy már volt idén a Balaton-parton, vagy még tervezi ezen a nyáron. Természetesen szinte az összes nyaraló (92%) az éves fáradalmait szeretné kipihenni, és mindössze két százalékuk megy dolgozni a balatoni üdülőhelyekre. A fesztiválozók a fiatalabb korcsoporthoz tartoznak, akik a nyaralók 18 százalékát képviselik. Minden második pihenni vágyó szívesen büszkélkedik vakációjáról a közösségi oldalakra feltöltött szelfivel.

A sportolási lehetőségekre is egyre többen kíváncsiak. A nagyon bátor vállalást, „a nyaralás alatt is sportolok minden nap” lehetőséget 39 százalék választotta, míg a teljesen szokványos vízibiciklibérlést 82 százalék jelölte meg várható aktivitásként. A Balaton szárazföldi körbetekerése is 18 százalékos eredménnyel büszkélkedhet a listán, amelyet a vitorlázás és wakeboardozás követ.

levendula

Levendulamezőktől az utódtervezésig
A Balaton a párok legfőbb úti célpontja is egyben, így természetesen a romantikával, kalandokkal kapcsolatos tervek is megmutatkoznak a felmérésben. A levendulaszedésre (50%) és kertmoziban romantikázásra (42%) is szép számmal készülnek, de a bátrabbak a „gyereket csinálok” állítást is érvényesnek tartják magukra (11%), így várhatóan sok-sok szerelmes párt figyelhetünk meg idén is a vízparton. Az egyedül vagy baráti társasággal pihenni vágyók között sokan az igazi megtalálásának reményében utaznak idén (44%), és vannak, akik csak a kalandokat keresik egy-egy szép nyári emlék formájában egy vonzó idegennel (16%).

Palacsinta, kolbász, hekk
A gasztronómiai szokásokra is következtethetünk a maiUtazás.hu oldal felmérése alapján. A nyaralók válaszaiban a balatoni strandok büféi által nyújtott lehetőségek köszöntek vissza. A legnépszerűbb ételek, amit biztos fognak venni idei nyáron a válaszadók, a palacsinta (80%), a kolbász (79%) és a hekk (73%). Italok tekintetében a meleg ellen jóval többen választják a sört, mint a bort, de ez utóbbihoz az aktivitások között azért a borospince-látogatás is hozzátartozik, amit a vakációzók 38 százaléka tervezi a pihenése alatt.

Balatoni_nyar_infografika_0806

A legnépszerűbb balatoni úti célok
És hogy ezeket az aktivitásokat, kalandokat hol fogják az utazók megtenni, arra választ ad balatoni városok toplistája, amit a cégcsoport az országosan közvetített több mint 150 ezer vendégéjszaka foglalásai alapján állított össze. Ez alapján a turisták kedvenc célpontjai a térségben:

1. Siófok
2. Balatonfüred
3. Zamárdi
4. Balatonlelle
5. Fonyód
(BrandTrend)