Kategória: Kutatás.

A kutatást egy 500 fős mintán végezték, amelyben személyesen kérdezték meg a résztvevőket a Hungarikumokról. A feladat az volt, hogy mondjanak annyi hungarikumot, amennyit csak tudnak. A kutatók csak azokat a válaszokat vették figyelembe, azaz értékelték helyesnek, amelyek a Hungarikum Bizottság által összeállított, hivatalos hungarikum listán is rajta vannak.

A magyarok kétharmada három vagy annál kevesebb hungarikumot ismer

mennyi-hungarikumot-tud-helyesen-megnevezni

A megkérdezettek 68%-a, három vagy annál kevesebb hungarikumot tudott helyesen megnevezni a kutatás során és alig egynegyedük (22%) tud csak ötnél több hungarikumot helyesen megnevezni. Tíz, vagy annál többet pedig csak a kutatásban megkérdezettek 10%-a tudott helyesen felsorolni. A legtöbbet említett hungarikum a pálinka és a Tokaji Aszú volt a kutatás alapján.

Kevés férfi tud sokat, sok nő tud kevesebbet

mennyi-hungarikumot-tud-helyesen-megnevezni-no-es-ferfi

A felmérésből az is kiderült, hogy valamivel több nő tud három vagy annál kevesebb hungarikumot helyesen felsorolni, viszont a több magyar büszkeséget felsorolók között magasabb a férfiak aránya. A férfiak kis százalékban ugyan (14%) tíznél több hungarikumot is meg tudtak nevezni, míg a nőknek csak 7%-a tudott helyesen tíz felett.

A fiatalok fele három hungarikumot sem ismer

mennyi-hungarikumot-tud-helyesen-megnevezni-korcsoport

A 17 év alattiak 49%-a három hungarikumot sem tudott helyesen megnevezni, további 32%-uk pedig csak hármat. Összességében tehát elmondható, hogy a fiatalok 81%-a három vagy annál kevesebb magyar értéket tudott megnevezni, 10–nél többet pedig egyikük sem. Összefüggéseiben az látszik, hogy a 18 év felettiek már egyre több hungarikumot tudnak megnevezni helyesen, de a legjobban a 35 év felettiek vannak tisztában: átlagosan egyharmaduk tudott helyesen ötnél több magyar értéket felsorolni.

„A kutatási eredmény igen meglepő volt. Ez az eredmény is megerősít bennünket abban, hogy meg kell rendezni a Hungarikum Hétvégét július 24-27. között, amely mind a 41 magyar büszkeséget bemutatja a Budai Várban” – reagált a kutatásra Pap Krisztián, a Magyar Ízek Alapítvány alapítója.
(BrandTrend)