Kategória: Kutatás.

Az évközi díjhirdetés 2013 január elsejei bevezetéséhez képest az idei félév végére átlagosan éppen 10 százalékkal kerültek többe a személyautókra újonnan kötött kötött kgfb-szerződések. Ez 5 százalékponttal alacsonyabb érték az egy évvel korábbinál. A piacvezető online biztosításközvetítő cég adatai szerint tovább tart a kgfb-díjak lemorzsolódása az évközi időszakban is: az azonnali kötések díja átlagosan 4, míg az évfordulósaké közel 8 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év hasonló periódusában. Az évközi váltók tudatossága még mindig igen messze áll az év végi váltókétól: bár körükben is folyamatosan növekszik a váltási arány, annak mértéke még mindig csak 65 százaléka annak, ami  az elmúlt  novemberi kampány idején volt.

Személyautók kgfb-indexe (2014. június 30-ig)

szemelyautok kgfb index

„Az idei év fordulópont a hazai kgfb-piacon: ezt követően már nem a novemberi kampányban érintett, hanem az évközi évfordulóval rendelkező autósok lesznek többségben – mutat rá Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – Az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyított átlagdíjcsökkenés is részben ennek köszönhető, mivel az évközi kötések között egyre nagyobb arányban szerepelnek az alacsonyabb díjú évfordulós váltások: a kötési okok vizsgálata során azt találtuk, hogy 2013 első félévében még csak 30, idén már 37 százaléknyi volt az arányuk. A csökkenés másik oka, hogy a várakozásokkal szemben mind az azonnali (jellemzően járműcsere miatt végrehajtott), mind az évfordulós kötések átlagdíja esett tavalyhoz képest: előbbi 3,9, míg utóbbi nem kevesebb, mint 7,6 százalékkal lett olcsóbb egy év alatt.”

Kgfb-átlagdíjak alakulása a kötés oka szerinti bontásban

kgfb atlagdijak

Az évközi díjhirdetés 2013 eleji bevezetésekor tapasztalt szintnél ugyanakkor még mindig 10 százalékkal magasabbak a díjak. Igaz, ez kategóriánként igen eltérő módon jelentkezik. Elsősorban a 150 kW feletti teljesítménnyel rendelkező autók átlagdíja növekedett, az ügyfelek számára legkedvezőbb változásokat ugyanakkor a középkategóriás, 76-150 kW közötti teljesítményű autóknál lehetett észrevenni. A jobb kártörténeti besorolású autók átlagdíja alakult kedvezőbben. Ez a tendencia 2014 februárja óta tovább erősödött, mivel a bónusz-malusz besoroláson túl ettől az időponttól további kármentességi kedvezményeket is alkalmazhatnak a biztosítók: ez újabb, akár 20 százalékos diszkontot is jelenhet egyes társaságoknál az autósoknak.

Mivel az idei év végétől már az autósok nagyobb része évközi évfordulóval rendelkezik majd, a Netrisk.hu megvizsgálta azt is, hogy ebben az időszakban milyen mértékben csökken az autósok figyelme a váltás, és az azzal legtöbbször együtt járó megtakarítás iránt. A tudatosság lassú javulását mutatja, hogy míg tavaly az első félévben az arra jogosultak 9,1 százaléka váltott évközben kgfb-t, ez az arány idén 12,2 százalékra nőtt. Ebben az arányszámban nem szerepelnek azok az autósok, akik ugyan utánajártak annak, milyen feltételekkel tudnák újrakötni biztosításukat, de végül meglévő szerződésüknél maradtak.

Ennek ellenére 8-ból 1 autós továbbra is alacsony érték, ha összehasonlítjuk például az elmúlt kgfb-kampány idején tapasztalt aránnyal: a legutóbbi év végi kampányban az arra jogosult korábbi ügyfeleknek a 18 százaléka döntött a váltás mellett. Az évforduló dátumára vonatkozó jogszabály-változás bevezetése előtt, a 2010-es kampányban pedig ez az érték a 33 százalékot is elérte, vagyis akkor minden harmadik autós váltott.
(BrandTrend)