Kategória: Kutatás.

Az év során a C&W rekord mennyiségű tranzakcióban vett részt és több mint 85 ezer négyzetméter irodaterületet adott bérbe, mely a teljes ügynökségi bérbeadások 38 százaléka ebben az évben.

Tranzakció típusok C&W 2013 (Forrás: Cushman & Wakefield Research Department)

C&W 2013 Office market

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) által gyűjtött adatok alapján a C&W összesen 57 ügyletben vett részt, a tranzakciók mérete átlagosan 1,500 négyzetméter volt. A 2012-es évhez képest a vállalat 8 százalékkal növelte piaci részesedését.

A budapesti irodapiac 2013-ban ismét rekordot döntött, 397,000 négyzetméter összbérbeadással, mely megegyezik a 2011-es kimagasló teljesítménnyel és 14 százalékkal több, mint 2012-ben. A legfontosabb mégis az, hogy a kihasználatlansági mutató a 2012 Q4-ben mért 21 százalékról 2013 év végére 18,4 százalékra csökkent, mely azt jelenti, hogy közel 50,000 négyzetméter üres terület került bérbeadásra ebben az időszakban, mely nagyon jó eredmény 2012-höz képest, amikor a kihasználatlansági mutató emelkedését tapasztaltuk (2011-hez képest). Összességében, a limitált fejlesztési aktivitásnak és a bérlők érdeklődésének köszönhetően a piacon javuló tendenciát érzékelhetünk.

Pados Gergely, a C&W budapesti irodájának ügyvezető igazgatója elmondta: “Ez óriási teljesítmény az irodabérbeadási csapat részéről, hogy ilyen sok tranzakcióban vettek részt a piacon és egyértelműen sok ügyfelünk tekinti őket a legjobbnak, csakúgy Budapesten, mint a régióban. Optimisták vagyunk azon tekintetben, hogy a megnövekedett érdeklődés a nemzetközi bérlők részéről tovább javítja az irodapiac helyzetét 2014-ben is. A kihasználatlansági mutató további csökkenésére számítunk, melyet nemcsak a megnövekedett aktivitás, de a nagyon limitált számú spekulatív fejlesztés is támogatja.”

David M Johnston MRICS, a C&W Budapest irodabérbeadási vezetője hozzátette: “A csapat teljesítménye 2013-ban fantasztikus volt. Nagyon büszkék vagyunk a tranzakcióinkra, amely a kihívásokkal teli gazdasági helyzetben még nagyobb teljesítmény. Sok visszatérő ügyfelünk van, mely a C&W iránti elkötelezettségüket bizonyítja – és reméljük ezt a jövőben is képesek leszünk megtartani.”

Több jelentős tranzakció mellett, a C&W ügynökei részt vettek a 2013-as év legnagyobb ügyletében, az Exxon Mobile több, mint 18,500 négyzetméteres szerződéshosszabbításában és több, mint 26,000 négyzetméter új tranzakcióban Budapesten.
(BrandTrend)