Kategória: Kutatás.

2013. július végén 285 ezer magyar háztartás rendelkezik csak analóg földi vétellel, ebből 115 ezret érint a lekapcsolás első hulláma. A televízió közönségén belül a digitális földi vétellel rendelkezők aránya a hó végén már meghaladta a csak analóg földi vétellel rendelkezők arányát.

analog-digitalis-nielsen-1Forrás: Nielsen Közönségmérés

2013. július utolsó vasárnapján, az analóg földi vétel lekapcsolásának első hulláma előtt három nappal 285 ezer háztartás rendelkezett csak analóg földi vétellel Magyarországon, ez az összes televíziós háztartás 7%-ának felel meg.

analog-digitalis-haztartasok-nielsen-2
Forrás: Nielsen Közönségmérés

Az első lekapcsolási hullám által érintett 14 megyében összesen 115 ezer háztartás nem rendelkezett az analóg földin kívül más vételi móddal, így ők azok, akik várhatóan július 31-én elveszítik televíziós vételi lehetőségüket. A 3 országos földi sugárzású csatorna közönségének átlagosan 21%-a rendelkezett csak analóg földi vétellel 2013 júliusában.
A vételi platformok szerint igen sokszínű a jelenlegi magyar televíziós piac. 7%-ra apadt a csak analóg földi vétellel rendelkező háztartások aránya, 10%-ban pedig a digitális földi a legjobb vételi mód. A családok 35%-ának analóg kábel, 23%-nak előfizetéses digitális műhold, míg 25%-nak digitális kábel vagy IPTV jelenti a legjobb vételi lehetőséget.

analog-digitalis-nezok-nielsen-3Forrás: Nielsen Közönségmérés

Jelentősen változott július folyamán a televíziónézés összetétele vételi platform szerint. 2013. május-június során a közönségnek még 10%-ot meghaladó részét tették ki a csak analóg földi vétellel rendelkező nézők, ám július utolsó hetére ez az arány 7% alá csökkent. A digitális földi vétellel rendelkezők közönségaránya ezzel ellentétes irányban változott: a május-júniusban jellemző 5% körüli arányuk július utolsó hetére már közel 9%-osra bővült a teljes tévénéző közönségen belül.

analog-digitalis-kozonsegarany-nielsen-4Forrás: Nielsen Közönségmérés

2013 júliusában a teljes népesség körében 35%-os volt a 3 országos földi adó részesedése a teljes tévénézési időből, ugyanakkor a valamely (akár analóg, akár digitális) földi vétellel rendelkezők körében ez az arány elérte a 74%-ot. Ezen belül a digitális földi vétellel rendelkezők a televíziónézéssel töltött idejük 58%-át fordított a 3 országos földi adó nézésére, míg a csak analóg földi vétellel rendelkezők körében ez az arány 89%.

analog-digitalis-erintettseg-nielsen-5
Forrás: Nielsen Közönségmérés

A csak analóg földi vétellel rendelkező háztartások aránya nagy szóródást mutat a lakóhely településtípusa, régió és a háztartás taglétszáma szerint. Budapesten és a megyei jogú városokban az átlagos 7%-nál jóval alacsonyabb, míg az egyéb városokban és településeken ennél magasabb a csak analóg földi vétel aránya. Az ország statisztikai régiói közül Észak-Alföldön kiemelkedően magas, 17% a más vételi móddal nem rendelkező háztartások aránya, emellett az észak-magyarországi régióban is magasabb az átlagnál. Ezzel szemben Közép-Dunántúlon már alig található olyan háztartás, amely csak analóg földi vétellel rendelkezne. A háztartás taglétszáma szerinti csoportok közül az 1 fős háztartásoknak 10%-a, míg a több fős háztartásoknak a 6%-a rendelkezik csak analóg földi vétellel.

analog-digitalis-napi-nezett-vetel-nielsen-6
Forrás: Nielsen Közönségmérés

2013 júliusában a teljes népesség átlagosan 4 óra 16 percet fordított tévénézésre egy nap. A csak analóg földi vétellel rendelkezők fordították a legtöbb időt naponta televíziózásra, átlagosan 4 óra 36 percet. Valamivel átlag feletti még az előfizetéses digitális műholddal rendelkező, az analóg kábeles, és a digitális földi vétellel rendelkező háztartások napi tévénézési ideje. A legkevesebb időt a digitális kábellel vagy IPTV-vel rendelkezők töltötték a tévé előtt: naponta 3 óra 53 percet.

A digitális földi és a csak analóg földi vétellel rendelkezők demográfiai profiljában markáns eltérések figyelhetők meg a lekapcsolás előtt, ennek alakulásában bizonyára szerepet játszott a digitális vételi módok rászorultsági alapon történő állami támogatása is.

analog-digitalis-foldi-nielsen-7Forrás: Nielsen Közönségmérés

A csak analóg földi vétellel rendelkezők körében július végén már alacsonyabb volt az 50 év felettiek aránya, mint a digitális földi vétellel rendelkezők körében, továbbá a csak analóg földi vétellel rendelkező háztartások 27%-ában él 14 év alatti gyerek a családban, míg a digitális földi vétellel rendelkezők körében ez az arány mindössze 15%-os. A csak analóg földi vétellel rendelkező személyek több mint fele ugyanakkor még mindig a legalacsonyabb (E) vásárlóerő-kategóriába tartozik, míg a digitális földi vétellel rendelkezők körében ez az arány jóval kisebb, közel egyharmad. A D vásárlóerő-kategória aránya hasonló, míg az A, B és C kategóriák aránya a digitális földi vétellel rendelkezők körében magasabb.
(BrandTrend)