Kategória: Kutatás.

A világ egyik vezető, globális, felsővezetőkre szakosodott személyzeti tanácsadó cége, a Stanton Chase, Magyarországon is elindította éves vezérigazgatói felmérését. Az első számú vezetők körében arra keresték a választ, hogy az ország szempontjából meghatározó menedzserek mit gondolnak a gazdaság állapotáról és vezetői kihívásaikról.

Az első számú vezetők 76%-a sikeresnek vagy elfogadhatónak tartotta cége tavalyi évének eredményeit. A kutatás szerint a top 1000 magyar vállalat első számú vezetőinek több mint a fele bizakodó Magyarország következő 12 hónapos gazdasági fejlődésével kapcsolatban is. Elsősorban az információ technológia, és az ipar fejlődésében bíznak, de a logisztika, valamint a szolgáltató szektor is előkelő helyen szerepeltek, míg legkevésbé az energetika és természeti kincseket kitermelő cégek és a pénzügyi szolgáltatók jövőjében bíznak a vezetők.

A megkérdezett vezérigazgatók 2/3-a szerint vállalatuknál optimista a légkör, s csak 18% nyilatkozott úgy, hogy pesszimista a hangulat. Arra a kérdésre, hogy melyek a felsővezetők munkahelyi elégedettségének legfőbb tényezői, a megkérdezettek közel 70%-a a kihívást említette, 54% a függetlenséget, 52% a cégkultúrát, 47% a jövőbeni lehetőségeket. Legkevésbé a stressz, az iparág, illetve az előrelépési lehetőségek számítanak. A jövedelem csak a középmezőnyben szerepelt.

Vajon a szervezetek milyen elvárásokat támasztanak a vezérigazgatókkal szemben annak érdekében, hogy versenyképesek tudjanak maradni a helyi és regionális piacokon? A válaszadók szerint a termelékenység javításának képessége (75%), a rugalmasság (73%), és a változás menedzsment (66%) a leginkább, míg a mobilitás és a tekintély a legkevésbé fontosak (22%, illetve 18% értékekkel).

ceo

Arra a kérdésre, hogy pillanatnyilag mennyire találják egyszerűnek kulcsembereik megtartását, a topmenedzserek úgy nyilatkoztak, hogy ez a legfontosabb specialisták esetében a legnehezebb (50%), a legkönnyebb pedig az alkalmazottaknál és a felsővezetőknél. Megtalálni is a specialistákat a legnehezebb, illetve a felsővezetőket sem könnyű, míg a legegyszerűbb az alkalmazottakat és a középvezetőket. A top cégek többsége csak Magyarországon keres vezetőket, de meglepően magas arányban közép európai jelölteket is számításba vesznek (54%). Ha a megfelelő pozíciót ajánlanának, akkor a vezetők közel 80%-a leginkább nyugat európai, másodsorban észak amerikai állást választana, Kelet Európa is népszerű, de még a legkevésbé keresett Latin Amerikában és Ázsiában is a menedzserek 42 illetve 53%-a vállalna munkát.

Arra a kérdésre, hogy milyen megfontolások miatt választanak fejvadász céget vezetői pozíciók betöltéséhez, a csúcsvezetők leginkább a bizalmas keresést említették.

Cseh-magyar összehasonlítás

A Stanton Chase hasonló felmérést végzett Csehországban is a felsővezetők körében: 1000 megkérdezett vállalatvezető közül több mint 180 töltötte ki a kérdőívet. A cseh felsővezetők körében részben hasonló, részben egészen eltérő eredmények születtek.

Amiben különbözünk

Az országok gazdasági növekedésének kérdésében a hazai vezetők valamivel optimistábbnak bizonyultak, mint a csehek. Utóbbiak csupán 43%-a tekint optimistán a jövőre, míg a magyarok több mint 50%-a. A cseh vezetők 88%- a viszont az elmúlt évet sikeresként könyvelte el, míg hazánkban 10%-al kevesebben tették ugyanezt. Mindkét ország vezetői legjobban a technológiai szektor fejlődésében bíznak. A cseh felsővezetőknél előkelő helyen szerepeltek a pénzügyi szolgáltatások is (33%), míg hazánkban csupán a válaszadók 12,4%-a bízik e szektor fejlődésében. A vezetőkkel szembeni legfőbb elvárásnak a csehek a rugalmasságot és az alkalmazkodóképességet tartják, ezzel szemben a magyar vezetők 75%-ban inkább a termelékenység javításának képességét emelte ki.

Amiben hasonlítunk

A munkahelyi légkört mindkét országban pozitívnak tartja a felsővezetők több mint fele. Az elégedettség legfőbb szempontjaként a vezetők több mint 60%-a a kihívás lehetőségét jelölte meg, legkevésbé fontos tényezőként pedig a stresszt említették.  A jövedelem csak a középmezőnyben szerepelt. Mindkét országban a legfontosabb specialisták megtartása és megszerzése a legnehezebb. A cseh és a magyar menedzserek körében is leginkább Nyugat – Európa és Észak-Amerika jöhet szóba egy vonzó állás esetén, és továbbra is mindkét országban férfiak dominálnak az első számú vezetői pozíciókban.

A részletes adatok az éves vezérigazgatói felmérésről ITT olvashatók.
(BrandTrend)