Kategória: Kutatás.

Az MRSZ  bejelentette be a 2012. éves reklámköltési adatokat. A tavalyi évben a legnagyobb szeletet továbbra is a televízió hasította ki a reklámtortából, míg a hirdetők reklámköltéseiket másodsorban a nyomtatott sajtóra koncentrálták. Az idén dobogós, harmadik helyre került a digitális költés, megelőzve a direkt marketingre fordított költéseket.

mrsz_reklamtorta_2012_1
Forrás: MRSZ

Urbán Zsolt, az MRSZ elnöke, és Hivatal Péter, az MRSZ alelnöke elmondta, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is a net-net költéseket összegezték az egyes médiatípusok szerint. A legtöbb médiatípus esetén auditált adatok alapján születtek meg a számok, ahol az auditált adatok beszerzésére nem volt lehetőség, ott szakértői becslések szolgáltak a reklámköltés kalkulációjának alapjául.

mrsz_reklamtorta_2012_2

Forrás: MRSZ

A reklámköltés mérésének módszertanában az idei év több újdonsággal is szolgált: idén először került be önálló méréssel a reklámtortába a direkt marketing. Újdonság a korábbi évekhez képest, hogy az adatok túlnyomó többségének alapját társszövetségi mérések szolgáltatták, valamint az is, hogy idén pontosabban történt az eszközök közötti átfedések kiszűrése. A módszertani különbségek okán a korábbi évek számaival történő összehasonlítás teljesen pontos képet nem ad, ám a piaci részesedések így is jó képet mutatnak a reklámpiac jelenlegi helyzetéről. Az MRSZ célja, hogy a következő években az idei módszertan megszilárduljon, így pontos trendek, piaci folyamatok is megállapíthatóak lesznek a kommunikációs iparágra.

mrsz_reklamtorta_2012_3
Forrás: MRSZ

Urbán Zsolt, az MRSZ elnöke hozzátette: „A korábbi évekhez való adatalapú hasonlíthatóság hiányában is megállapítható a reklámtorta csökkenése. Ez nem meglepetés – a reklámiparnak megváltozott piaci körülményekhez kell alkalmazkodnia. Az elmúlt évek bizonyították, hogy az iparág rugalmasan reagált az új helyzetre, a reklámköltések átstrukturálása és átrendeződése figyelhető meg. Ezek a változások egyben új, inspiratív lehetőségeket is rejtenek az iparág számára.”

Az adatok összegyűjtésében részt vett: Direkt- és Interaktív Marketing Szövetség, IAB Hungary, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete, Magyar Közterületi- és Média Szövetség, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, MRSZ Ambient Media Tagozat, a MAKSZ és a Kantar Media.
(BrandTrend)