Kategória: Kutatás.

2012 októberében a 15 év feletti magyar lakosság 73,6%-a, vagyis több mint 6.200.000 fő hallgatott rádiót egy átlagos napon – derül ki a GfK és az Ipsos országos rádióhallgatottsági felméréséből. A rádiózással töltött idő – szeptemberhez hasonlóan – a második őszi hónapban naponta átlagosan 3 óra 48 perc volt.

A korábbi hónapokhoz képest 2012 októberében valamelyest növekedett a rádiók által elért lakosság aránya, főként a hétvégi rádióhallgatottsági mutatók emelkedése miatt. Egy októberi átlagos hétvégi napon elért hallgatók aránya a 15 év feletti lakosság körében 67,6% volt, ami 5%-kal magasabb, mint ami a megelőző hónapokban volt tapasztalható. A hétvégi rádióhallgatás elsősorban a 40 év felettiek, és a vidéki lakosok körében emelkedett jelentősebb mértékben. Ezzel a tendenciával szemben a budapesti lakosok rádióhallgatási szokásai eltérőek voltak, hiszen az ő körükben a hétköznapi rádiózás volt sokkal népszerűbb a megelőző hónapokhoz képest.

Ha a napi hallgatási görbéket hasonlítjuk össze a korábbi hónapok tendenciával, akkor októberben azt tapasztaljuk, hogy a reggeli idősávok népszerűsége tovább emelkedett az októberi hónapban is, viszont ebédidőben (12.00 és 14.00 között) kevesebben kapcsolódtak be valamely rádió adásába egy átlagos hétköznapi munkanap folyamán a megelőző hónapokhoz képest. Ez a tendencia a budapesti hallgatók körében még erőteljesebben jelentkezett a vidéki hallgatók szokásaihoz képest.

Még több adat: GfK_Ipsos_radios_kozonsegmeres_2012_oktober
(BrandTrend)