Kategória: Kutatás.

A napokban hozta nyilvánosságra 2011 februárja és decembere között elvégzett kutatásának eredményeit a Gallup arról, az egyes országokban mennyire érzik szabadnak a helyi sajtót a megkérdezettek. A 133 országban készített felmérés szerint a válaszadók 65 százaléka gondolja szabadnak saját hazájában a médiát. Ez az érték minimális csökkenést jelent a 2010-es évre vonatkozó azonos felméréshez képest, amely 67 százalékos eredményt mutatott. A frissebb kutatás szerint a finnek érzik leginkább (97%) szabadnak saját sajtójukat, míg a Fehéroroszországban élők a legkevésbé (23%).

A Gallup eredményei szerint határozottan kimutathatóak azok a régiók, ahol a helyiek kevésbé látják szabadnak a sajtót. Ezek többnyire a volt Szovjetunió, a Közel-Kelet és a Szahara alatti afrikai régióból kerülnek ki. 11 országban tízből kevesebb, mint 4 válaszadó vélte szabadnak a sajtót saját hazájában. Ezek között szerepel Gabon, Örményország, Angola, Mauritánia, Zimbabwe, Csád, a Kongói Köztársaság és a Kongói Demokratikus Köztársaság, Irak, valamint a palesztin területek is. Független médiaszakértők, mint a Freedom House vagy a Reporters Without Borders ugyanezen államok médiaszerveit minősítik a legkevésbé szabadnak.

Néhány kivétellel Ázsia, Európa és Észak-Amerika országai közül kerülnek ki azok a régiók, ahol a helyiek a legszabadabbnak érzik nemzeti sajtójukat. Tízből legalább kilenc válaszadó szerint szabad a média Finnország mellett Hollandiában, Ausztráliában, Németországban, Svédországban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Új-Zélandon, Írországban és Dániában. Az egyetlen nem nyugati ország ebben a körben Ghána, ahol a helyiek 93 százaléka gondolja szabadnak a helyi sajtót. Az afrikai országot is beleértve a Freedom House ugyanezen országokat tekinti a legszabadabb médiarendszerűnek.

A Gallup kutatása szerint a magyar válaszadók 70 százalékos arányban minősítették szabadnak a hazai sajtót. A megkérdezettek 23 százaléka szerint nem szabad a magyar sajtó, 7 százalék pedig nem kívánt válaszolni. A Freedom House Magyarországra a szabad besorolást alkalmazza.

A Gallup felmérésében rámutat, az állampolgári percepciók a legtöbb vizsgált országban egybeesnek a független szakértők véleményével, amelyek a politikai, jogi, gazdasági környezet értékelése alapján minősítik a nemzeti sajtó rendszerét szabadnak, részben szabadnak vagy nem szabadnak. Néhány országban mutatkozik csak eltérés a fogyasztói és szakértői vélemények között: Botswana, Kambodzsa, Hongkong, Indonézia, Kuvait és Libéria állampolgárai több mint 80 százalékos arányban gondolják szabadnak a nemzeti sajtót, de ezen országok médiarendszerét a Freedom House nem minősíti teljesen szabadnak.
(ELTE TÁTK, BrandTrend)