Kategória: Kutatás.

A MillwardBrown-TNS-Hoffmann Nemzeti Olvasottság Kutatás (NOK) legfrissebb, harmadik negyedéves adatai szerint a korcsoport 61 százaléka internezik legalább havi rendszerességgel, ami csaknem 4,5 millió 15 évnél idősebb internetezőt jelent – derült ki az NRC 2011 3. negyedéves Internetpenetráció riportjából.

Az internetpenetráció növekedésével párhuzamosan nő az internethasználat intenzitása is: egyre nagyobb arányban vannak, akik napi szinten lépnek fel a világhálóra. A naponta internetező 15-69 évesek száma eléri a 3 milliót. Az internetezés gyakoriságának növekedése összefüggésben van azzal, hogy ma már a netpolgárok döntő többségének van lehetősége otthonában internetezni: 93 százalék az otthoni internetezők aránya, miközben munkahelyén 27, iskolában 10 százalék internetezik (a diákok közül ugyanakkor minden második internetezik oktatási intézményben).

internet_penetracio_2004_2011
Forrás: TNS-NRC Interbus 2004-2010, MillwardBrown – TNS-Hoffmann 2011

Egyre több célcsoport érhető el az interneten

Az utóbbi években az összes korosztályban dinamikusan nőtt az internetpenetráció. A 15-24 évesek körében tízből kilencen interneteznek – így ebben a szegmensben komoly növekedés már nem várható a jövőben. Az idősebb korcsoportokban ugyanakkor van még növekedési potenciál: az 50-69 éveseknél az elmúlt 3 évben több mint másfélszeresére nőtt a penetráció, de még mindig csak egyharmaduk használja a világhálót.

Az, hogy az alacsonyabb penetrációs szinttel jellemezhető szegmensek (idősebbek, alacsonyabb iskolai végzettségűek) esetében az utóbbi évek jelentősebb növekedést hoztak, természetesen változást eredményezett az internetezők demográfiai összetételében is. Teljesen kiegyenlített lett a férfi-nő megoszlás, már csaknem minden ötödik netpolgár ötven évnél idősebb, és a csak alapfokú végzettséggel rendelkezők aránya is folyamatosan nő.

Mindemellett az internet még mindig a fiatalok és a magasabban képzettek terepe elsősorban: az internetezők 38 százaléka harminc alatti, 21 százaléka diplomás, 26 százaléka AB státuszú – és ezek a számok rendre lényegesen magasabbak annál, mint amit a teljes lakosságon belül megfigyelhetünk.

internet_penetracio_2004_2011_2
Forrás: TNS-NRC Interbus 2004-2010, MillwardBrown – TNS-Hoffmann 2011

A kereskedelmi, hirdetési szempontból leginkább általánosnak tekinthető 18-49 éves szegmensben 74 százalék az internetezők aránya. A fiatalabb vagy magasabb státuszú részszegmensekben – a fentiekből következően – még ennél is magasabb a penetráció szintje. A 18-29 évesek esetében 85, a 18-49ABC szegmensben 88, a 18-49AB célcsoportban pedig 93 százalék internetezik. Bár a 18-69 évesek körében még nem éri el a penetráció 60 százalékot (jelenleg 59 százalékon áll), a 18-69ABC szegmensnek már a 77 százaléka megtalálható – és elérhető – az interneten.

Mobilinternet: minden harmadik netpolgár él vele

Az internetezők 97 százaléka, több mint 4,3 millió 15-69 éves internetezik legalább heti rendszerességgel. Körükben 11 százalék azok aránya, akik számítógépükön rendszeresen használnak mobil szélessávot (is), további 13 százalék pedig alkalmanként él ezzel a hozzáférési móddal. A mobil sticket használók egyharmada tekinti ezt elsődleges internet-hozzáférésnek – a többség tehát még csak kiegészítő funkcióként gondol rá.

Folyamatosan nő azok aránya is, akik közvetlenül a mobilkészülékükön interneteznek. Jelenleg a heti internetezők egyötöde böngészi az internetet mobilján legalább alkalmanként – ez a tevékenység leginkább a fiatal férfiakra jellemző.

Összességében az internetezők 33 százaléka használ valamilyen mobilinternet-elérést.

Mobilinternet használat

internet_penetracio_2004_2011_3
Forrás: NRC VMR 2011

(BrandTrend)