Kategória: Kutatás.

A gazdasági válság legkevésbé az egészségügyi kiadásokat mérsékli – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából.

Jellemzően az idősebbeket, alacsony jövedelműket érinti a megszorítás fokozottabb mértékben, míg a fiatalabbak esetében mérsékeltebb a csökkentők aránya.

2009-hez viszonyítva 2011. év végén lényegesen magasabb volt azon lakosok aránya, akik esetében jelentős volt a kiadások csökkenése, két éve közel 40%-os volt arányuk.

A legtöbben a ruházati cikkekről és a szórakozásról mondanak le

A különböző termékkategóriák tekintetében döntően a ruházati cikkekről és a szórakozási lehetőségekről mondtak le a fogyasztók, a válságot érzékelők mintegy 44-50%-a szignifikánsan mérsékelte ezek kiadásait. (A 2 évvel ezelőtti adatokhoz képest döntően az utóbbi területén figyelhető meg jelentős visszaesés.)

A válság a fogyasztói kosárban legkevésbé az egészségügyi kiadásokat érintette, a lakosok 25%-a számolt be arról, hogy kevesebbet költ rá (ez az arány 2009-ben 15% volt).
Az egészségügyi tételek közül jellemzően a vény nélkül kapható gyógyszerekre fordított összeg csökkent, a lakosság 14%-a mérsékelte ezeket, míg a receptköteles gyógyszerek vagy az étrend-kiegészítők esetében 12% ez az arány.

"Hogyan érintette a gazdasági válság egészségügyi kiadásait?"

kiadas_csokkentes
Forrás: Szinapszis

(BrandTrend)