Kategória: Kutatás.

A kutatásban a válaszadóknak 1-5 közötti skálán, iskolai osztályzatokhoz hasonlóan kellett néhány gazdasági területet abból a szempontból osztályozni, milyennek ítélik az adott iparágat összességében.

Ezek alapján a legjobb image-e a telekommunikációs szektornak van, míg a legrosszabb véleménnyel a bankszektorról vannak az emberek.

Ez előbbi ágazatnak minden ötödik ember (22%) a legmagasabb ötös osztályzatot, további 45%-uk pedig 4-es értéket adott, míg ugyanezek az arányok a bankszektor esetében rendre mindössze 7, illetve 20%.

Az átlagos osztályzatok alapján 2. helyen a gyógyszeripar áll. Az ágazat megítélése a középkorúak körében viszonylag jobb, ugyanakkor a megítélést nem befolyásolja az a tény, hogy a válaszadó szenved-e valamilyen krónikus betegségben, vagy egészséges. Az élelmiszeripar és kereskedelem megítélése hasonlóan alakult.

A telekommunikációs szektor pozitív megítélése az életkor emelkedésével csökken: a 35 év alattiak közel 80%-a legalább jó (4-es) osztályzatot adott, ugyanakkor 55 év felett legfeljebb 60%-os ez az arány. A végzettség emelkedésével ugyancsak javuló az iparág image-e.

A bankszektor értékelésére a lakosság 40%-a legfeljebb 2-es osztályzatot említett, és az életkor emelkedésével nő a gyengébb értéket említők aránya. Jövedelem szerint nincs szignifikáns különbség a megítélésben, míg foglalkozás alapján jellemzően a vállalkozók és a munkanélküliek értékelték rosszabbra az iparágat.

"Osztályozza 5 jegyű skálán, milyen az Ön számára az alábbi gazdasági területek hazai megítélése, image-e összességében!" (támogatott, egy válasz, N=1004)

nepszeru_vallalatok
Forrás: Szinapszis Kft.

(BrandTrend)