Kategória: Kutatás.

Többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat öt világrész 21 országában végzett felmérése a nők médiahasználati és vásárlási szokásairól.
 
A növekvő öntudat mellett mindenütt arról számoltak be a megkérdezettek, hogy stresszes az életük. Valamennyien kisebb-nagyobb időnyomást éreznek, és úgy gondolják, hogy túl sokat dolgoznak.

Az egész világon több szerepben kénytelenek helytállni a nők. A fejlett országokhoz képest nagyobb nyomást érzékelnek a válaszadók a fejlődő országokban. Utóbbiakban növeli a stresszt, hogy ott alacsonyak a jövedelmek. Ezért saját vagy családjuk létszükségleteinek kielégítése után nem marad pénzük pihenésre, nyaralásra. A legnagyobb mértékű stresszt Indiában, Mexikóban és Oroszországban érzékelik a válaszadók. A fejlett országok közül a legstresszesebb életet a spanyol, francia és olasz nők élik. 
      
Ha több pénzük lesz a következő öt év során, akkor mire költik? Erre a kérdésre a válaszok különböznek. Fejlett országokban a megkérdezettek több mint fele nyaralásra (58 százalék), élelmiszerre (57) fordítaná a pluszt vagy félretenné, illetve hitelét törlesztené belőle (55-55). Fejlődő országokban legtöbben hétköznapi szükségleteikre költenének többet; ruházati cikkre (70), élelmiszerre (68). Magas az arány gyerekek taníttatásánál (55), valamint egészséget vagy szépséget szolgáló termékek vásárlásánál (53). Nyaralás a rangsor hetedik helyén áll, – a válaszadók 40 százaléka említette.

"A nők világszerte egyre magasabb iskolai végzettséget szereznek, mind többen létesítenek munkaviszonyt, és növekvő mértékben járulnak hozzá a háztartások bevételéhez. Nagyobb lett a nők vásárlóereje, és ezáltal jobban befolyásolják családjuk fontos döntéseit. Jelentős vásárlóerejük miatt az értékesítésben és reklámozásban érdekelt cégek számára fontossá vált, hogy megismerjék a nők szokásait és mentalitását."  – állapítja meg Susan Whiting, a Nielsen elnökhelyettese.    

Lányaik jövőjéről fejlett országokban a nők 40 százaléka véli úgy, hogy hozzájuk képest majd stabilabb anyagi körülmények élhetnek. Magasabb iskolai végzettséget jelez előre 54 százalék. Figyelemre méltó az a 74 százalék által képviselt vélemény, hogy lányaik jobban hozzáférnek a modern technológiákhoz.

Fejlődő országokban a megkérdezettek 81 százaléka szerint élnek majd lányaik stabilabb anyagi körülmények között. Magasabb iskolai végzettségük lesz, mondta 83 százalék.

"A gyermekek jövőjével kapcsolatos elképzelések feltűnően különböznek, ami azt jelzi, hogy a nők fejlett országokban elérték az életminőség, a siker bizonyos szintjét" – kommentálja az eredményeket Susan Whiting. "Amíg fejlődő országokban a megkérdezettek azt látják, hogy lányaik számára óriási mértékben megnőttek a lehetőségek, addig a fejlett országokban inkább reményeket fogalmaznak meg."

Ami a médiahasználatot illeti: A Nielsen feltárta, hogy új termékekről a tévé a fő információforrás, szinte az egész világon. Mindenütt érvényes ez a fejlődő országokban, míg a tizenegy fejlődő közül hétben. Kivétel Németország és Spanyolország, ahol a szájpropaganda áll a rangsor élén; Svédországban a direct mail; Dél-Koreában az Internet vezet.

A tévé után a szájpropaganda a második vagy harmadik legelterjedtebb információforrás új termékeknél. Viszont a vásárlás lehetséges helyszíneiről fejlett országok válaszadói közül szájpropaganda révén tájékozódnak legtöbben, míg a fejlődőknél a nők legnagyobb része a televízióra hagyatkozik.

    Figyelemre méltó kutatási eredmény, hogy férfiakhoz képest a nők havonta 28 százalékkal gyakrabban telefonálnak, és 14 százalékkal több SMS-t írnak. De többször használják a mobil telefon közösségi funkcióit, és látogatnak az Interneten közösségi oldalakra is. 
  
Összefoglalva a Nielsen elnökhelyettese megállapítja:
"A női fogyasztók következő nemzedéke másként fog vásárolni, és másként használja a médiát, mint a férfiak, illetve anyáik vagy nagyanyáik. Ezért olyan vállalatok, amelyek nőknek akarnak eladni vagy felkelteni valami iránt a figyelmüket, kénytelenek pontos ismeretekre hagyatkozni, nem pedig feltételezésekre, ha el szeretnék érni az egyre befolyásosabb női fogyasztókat. 

Ha a következő öt évben többet keres, akkor a plusz pénzt mire szándékozik költeni? Néhány gyakran említett költési cél. A válaszadó nők százalékában.

nok_koltese_nielsen
Forrás: Nielsen piackutató vállalat

(BrandTrend)