Kategória: Kutatás.

Vajon a hatalmi pozíció vagy a hízelgő rajongók miatt veszítik el valóságérzetüket, s hiszik, hogy büntetlenül bármit megtehetnek? Vagy talán éppen ez a helytelen, esetenként teljesen erkölcstelen viselkedés jellemzi a mélyben megbújó másik, rosszabb énjüket?

ipsos_celeb_1

Kik ők és kikké lettek?

Nap mint nap olvashatunk népszerű sportolók, politilusok vagy mozi sztárok szégyenteljes viselt dolgairól. Olyanokról, minthogy szexuális kapcsolatot létesítenek valakivel, noha házasságban élnek, vagy hogy nyíltan szexuális tartalmú üzenetek kíséretében küldik el a fotóikat másoknak.
A felmérés eredménye szerint  a válaszadók fele (54%) úgy véli, hogy azért tesznek ilyesmit ezek az emberek, mert ilyenek a lelkük mélyén, s őszintén hiszik, hogy büntetlenül megúszhatnak mindent, s nem a hatalmuk, a befolyásuk és az egoizmusuk az oka a helytelen  viselkedésüknek.

A világ lakosságának másik fele (46%) úgy tartja, hogy éppen  a hatalmuk, a befolyásuk és az egoizmusuk, s nem a valós énjük miatt gondolják a "celebek", hogy büntetlenül bármit megtehetnek.

A téma megítélésének nemzetközi  megosztottsága ellenére, a franciák meggyőződése – ötből négyen (80%) vélik  így -, hogy a hatalom és a befolyás visz tévútra. őket a belgák (64%), a németek (62%), a kínaiak (57%) és a dél-afrikaik követik ebben a megállapításukban.
A másik markáns álláspont mellett is lándzsát törnek egyes országok. Ötből négyen (78%) vélik úgy a magyarok, hogy azért cselekszenek így, mert ilyenek valójában. Tízből heten (68%) osztják ezt az álláspontot a japánok, akiket a lengyelek (63%), az oroszok (62%), a britek (61%) és az indonézek (60%) követnek.

ipsos_celeb_2

Megbocsájtás és felejtés? 

Nemcsak abban megosztott a világ válaszadóinak véleménye, mi okozza az erkölcstelen tetteket, de abban is, mennyiben tolerálhatók és megbocsájthatók ezek. Arról is megkérdezték a válaszadókat, mit éreznek, ha az országuk egy politikusáról kiderül, hogy valami helytelent, de azért nem bűncselekményt követett el.

A válaszadók fele (56%) gondolja, hogy nem lenne toleráns és megbocsájtó, ötből négyen (21%) egyáltalán nem, s harmadnyian (35%) pedig nem igazán éreznének így. A másik 44 %-nyi tábor toleráns és megbocsájtó lenne. Csupán tízből egy ember (11%) érezne így nagyon, s 33%-nyian valamelyest. A világ ugyan megosztott, a kevéssé toleráns tabor vélekedésének intenzitása erősebb.

Japánban (72%) a legmarkánsabb a negatív vélekedés. A rangsor következő országai: Magyarország (69%), Dél-Korea (69%), Indonézia (68%) és Franciaország (66%). A legmegbocsájtóbb nemzetek: Mexikó (57%), Belgium (55%), Argentína (54%), Ausztrália (53%) és Spanyolország (52%). Érdekes, hogy a vállalkozók (49%), s a döntéshozók (49%) toleránsabbak, mint azok, akik nem üzletemberek (43%), s nem bírnak befolyással (43%). Lehet, hogy a saját hatalmi pozíció fokozza a megértést?

ipsos_celeb_3

Több férfi, mint nő?

A nemek arányáról is kérdezték a válaszadókat, vagyis hogy szerintük több nőt vagy több férfit érnek csalárdságon, vagy valamilyen erkölcsileg megkérdőjelezhető tetten. A nemzetközi reakció hasonló patthelyzetet hozott: a válaszadók fele (51%) véli úgy, hogy éppen annyi közszereplő nő erkölcstelenkedik, mint férfi, csak őket nem érik tetten, s nem adnak hírt róluk.
Leginkább Oroszországban (73%) tartják így. őket Németország (63%), Argentína (61%), Magyarország (59%), Kína (58%) és Dél-Afrika (58%) követi. Azt, hogy több férfi lép tévútra, Indonéziában (63%), Svédországban (61%), Franciaországban (58%), Spanyolországban (56%) és Japánban (56%) gondolják.

Érdekes módon, nézeteltérés mutatkozik ebben a kérdésben attól függően, hogy nőket, vagy férfiakat kérdeztek. Inkább az erősebb (55%), mintsem a gyengébb nem (47%) véli úgy, hogy éppen annyi nő, mint férfi érintett az ilyen cselekedetekben. S inkább a nők (53%), mint a férfiak (45%) gondolják azt, hogy a férfiaknak van több vaj a fejükön.