Kategória: Kutatás.

A válaszadók több mint 44 százaléka hetente több mint egy alkalommal néz internetalapú, igény szerinti, azaz on-demand adást, körülbelül 80 százalékuk pedig hagyományos módon sugárzott TV-műsorokat.

Az adatgyűjtés során 13 ezer kvantitatív és 22 kvalitatív interjúra került sor, ami közel 400 millió fogyasztóról ad reprezentatív mintát. A kutatók Ausztráliában, Brazíliában, Kínában, Németországban, Hollandiában, Oroszországban, Spanyolországban, Svédországban, Tajvanon, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Dél-Koreában érdeklődtek a tévézési szokásokról.

"Az on-demand egyre népszerűbb, de továbbra is a hagyományos tévénézés a legelterjedtebb. Az emberek azt szeretnék, hogy mindkét technológiához legyen hozzáférésük. A televíziózásra és videózásra nem volt negatív hatással az internet, ahogy azt a nyomtatott média esetében megfigyelhettük, de az is igaz, hogy mára egészen változatos módjai alakultak ki tévénézésnek.
" – nyilatkozott Anders Erlandsson, az Ericsson ConsumerLab vezető tanácsadója.   

tv_nezes_trend_2011

A tanulmányból az is kiderül, hogy a közösségi média komoly hatással van a tévézés élményére: a válaszadók több mint 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tévénézés közben közösségi oldalakat is látogat – például okostelefonon és táblagépen.

tv_nezes_trend_2011_2

"A mélyinterjúink – különösen azok, amelyek a TV/videó fogyasztói trendek élén járó Egyesült Államokban kész – azt mutatják, hogy a közösségi média használata hatással van a TV-nézésre. A megkérdezettek többsége a tévében látottakkal kapcsolatos véleményét Twitteren, Facebook-on, fórumokon, sms-ben vagy telefonon is megosztja másokkal. Ez különösen jellemző valóságshow- és sportközvetítések esetén, és új dimenzióval gazdagítja a tévézés élményét. A kutatás szerint a nézők a bosszantó valóságshow-kat is szórakoztatóbbnak találták, amikor tévézés közben a közösségi oldalakon véleményt nyilváníthattak a "szörnyű" énekesekről, az "ízléstelen" ruhákról vagy elújságolhatták, hogy kedvenc csapatuk gólt lőtt." – tette hozzá Erlandsson.

A nézők számára továbbra is a minőség a legfontosabb elvárás a TV-műsorokkal szemben, megelőzve a 3D TV-s élményt és a különböző alkalmazásokhoz való hozzáférést. Kiderült az is, hogy leginkább a friss mozifilmek tévés elérését nyújtó szolgáltatásért hajlandók pénzt kiadni.

A felmérés kitért a tévés tartalomfogyasztás mértékére is: a németek hetente nem kevesebb mint 25 órát töltenek a tévé előtt, de ennek csupán 28 százaléka on-demand tévézés. Spanyolországban ez az arány 44 százalék.
(BrandTrend)