Kategória: Kutatás.
Az Ipsos közelmúltban végzett kutatásának eredményei azt mutatják, hogy a tévénézők hamar felfigyeltek erre a reklámeszközre: 70%-uk vélte úgy, hogy látott már olyan magyar gyártású tévéműsort, amelyben találkozott termékelhelyezéssel. Az átlagnál nagyobb mértékben emlékeztek a termékelhelyezésre az intenzív tévénézők és a 18-29 éves korosztály. A megkérdezettek szerint az észlelt termékmegjelenés a műsor élvezetére, a műsor menetére nem volt negatív hatással, a TV nézők túlnyomó többségét nem zavarta.

ipsos_termekmegjelenites

Azt gondolhatnánk, ha ennyire nem zavarta a nézőket a termékelhelyezés, akkor az “érintetlenül” is hagyta őket, ami nyilván nem célja a reklámozónak. Hogy ez nem így van, bizonyítja, hogy az észlelők kétharmada arra is vissza tudott emlékezni, milyen műsorban látta a termékelhelyezést, ezek kétharmada pedig még a termékelhelyezéssel reklámozott márkát is fel tudta idézni.
 
Ami a termékelhelyezéssel kapcsolatban eddig kialakult attitűdöket illeti, a TV nézők túlnyomó többsége (77%) nem bánja, ha egy TV műsorban márkákat ismer fel. Ami jó hír lehet a hirdetőknek: az átlagnál is nyitottabbak ebben a tekintetben a fiatalok – a 18-29 évesek, illetve akik még tanuló éveiket töltik. Hasonlóan nagy arányban vélekednek így az emberek a termékelhelyezés koncepciójáról is: általánosságban nincs ellenükre abban az esetben, ha a megjelenített termék illik a műsorhoz.
 
A tévénézők 2/3-a a termékelhelyezésben rejlő gazdasági érdeket sem tartja elfogadhatatlannak. Az átlagnál kevésbé zavarja a 30-39 éveseket, hogy a műsorkészítők a termék-elhelyezésből profitálhatnak. Ha a hagyományos reklám és a műsorban történő termékmegjelenés közül kellene választani, akkor a többség a termékelhelyezést nézné szívesebben. A tévézők többsége úgy véli, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben – amikor mulatságos saját márkákat találtak ki a szerkesztők – szívesebben látnának létező márkákat a műsorokban, mivel ezek megjelenése szerintük valóságossá, "életszagúbbá" teszi a műsort.

ipsos_termekmegjelenites_2
 
Nincs mitől tartania a reklámozónak a termékelhelyezéssel kapcsolatban, mert az "ellenpróba" is sikeres volt: nem azonosítható markáns negatív attitűd ezzel a műfajjal összefüggésben.

ipsos_termekmegjelenites_3

Az Ipsos a kutatásban vizsgálta azt is, hogy a más piacokon szokásosan használt termékelhelyezési megoldások közül a magyar néző melyiket hogyan fogadja, fogadná – például a kedvenc sorozatában.

ipsos_termekmegjelenites_4

A háttérben feltűnő terméket és a termék aktív használatát a tévénézők jelentős többsége elfogadhatónak tartja, sőt csaknem 50%-uk azt is el tudná fogadni, ha kedvenc sorozatainak szereplői ki is mondanának márkaneveket; tízből négyen pedig még a történet alakulásába beépülő márka-megjelenéseket is tolerálnák.  Alapvetően tehát a magyar tévénézők a passzív termék elhelyezéssel szemben pozitívabbak, de elég magas az aktív elhelyezést elfogadók aránya is.
(BrandTrend)