Kategória: Kutatás.

A Memorex megbízásából készült felmérés eredményei szerint – 42 százalékos válaszadási aránnyal – a videojátékozás a harmadik leggyakoribb közös időtöltési tevékenység a családokban.

A megkérdezés során leggyakrabban a közös tévézést (86%) említették a válaszadók, míg a második helyen a közös sütés-főzés (49%) szerepelt. Az adatok szerint a közös játék megelőzi az olvasással, hangoskönyv hallgatással (41%), illetve a zenehallgatással és ehhez kapcsolód tevékenységgel (39%) töltött programokat. 

A Memorex kommentárja szerint az eredmények azt mutatják, hogy a családok, különösen a fiatalabb generáció tagjai beemelték életükbe az elektronikai termékeket, és modern technológiát hozzáigazították a közös időtöltéseikhez. A szakértők szerint az együtt töltött idő igénye nem változott az elmúlt években, ellenben az időtöltés formájára rányomta bélyegét a technológia.

A felmérés szerint egyébként a gyermekek kétharmada, a szülők három-ötöde játszik bizonyos időközönként videojátékokkal. Az adatok szerint a játékkonzollal rendelkező háztartások 88 százalékában játszanak közösen is a családtagok, és ötből-négy szülő nem bánja, hogy ez a fajta játék immáron a közös program része.
(ELTE TÁTK)