Kategória: Kutatás.

A mikroblogok, így a legnépszerűbb mikroblog oldal a Twitter, is világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Kínában a fiatalok fele rendszeresen nyomon követi a mikroblog oldalakat, míg Latin-Amerikában 1 év alatt megháromszorozódott a Twitter felhasználók aránya.

A kínai fiatalok 94 százalékának a mikroblogok megváltoztatták az életét

Egy friss felmérés szerint a kínai fiatalok rajonganak a mikroblogokért. A megkérdezettek 94 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a mikrobogok megváltoztatták az életüket. A válaszadók fele rendszeresen nyomon követi a mikroblogokat, amelyek tartalmát 74 százalékuk változatosnak találják, és fontos hírforrásként kezelik. Ugyanakkor 70 százalékuk ellenőrzi a megjelenő bejegyzések igazságtartalmát, azaz óvatosan kezelik a mikroblogok hitelességét.

A mikroblogot ebben az időszakban több mint 10 ezer ember követte nyomon. A követők között újságírók is voltak szép számmal, akik szerint a mikroblog úgy működött, mint egy igazi hírügynökség.

A fejlődő országokban is nagyon népszerű a mikroblog

A legnagyobb mikroblog oldal, a Twitter népszerűsége is töretlen. A Comshore kutatása szerint 2010 júniusában megduplázódott a felhasználók száma az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb előretörés Latin-Amerikában tapasztalható, ahol háromszor annyian "csiripelnek", mint tavaly. A Twitter látogatóinak háromnegyede azonban még mindig Európából és Észak-Amerikából érkezik.

Más a helyzet azonban, ha azt vizsgáljuk, hogy az internetezők hány százaléka csiripel rendszeresen. Ebben a tekintetben Indonézia, Brazília és Venezuela vezet, ahol minden ötödik internetező egyben Twitter használó is. Venezuelában a sikerhez az is nagyban hozzájárult, hogy tavasszal az ország elnöke, Hugo Chavez is elkezdte használni a szolgáltatást. A világ internetezőinek jelenleg 7 százaléka twitterezik, Európában Hollandia vezet 18 százalékkal.

Magyarországon is egyre többen csiripelnek

A magyarországi helyzetről a Yamm készített összefoglalót. A felmérés szerint egy év alatt hétszeresére nőtt a magyar csiripelők száma, és márciusi adatok szerint 35 ezren használják a szolgáltatást. A mikroblog szolgáltatás elsősorban Budapesten és a nagyobb megyeszékhelyeken népszerű.
(ELTE TÁTK)