Kategória: Kutatás.

A Pew Internet friss statisztikai adatai szerint a tavaly évhez képest az egész amerikai társadalomban nőtt azok aránya, akik vezeték nélküli kapcsolaton, mobiltelefonos internet előfizetéssel kapcsolódnak a világhálóra. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest a mobiltelefonnal rendelkezők aránya nem változott, de a tavalyi 25 százalékos arányszámhoz képest idén már a lakosság 38 százaléka használja ki a mobiltelefon által is lehetővé tett internetelérést.

Az adatok érdekessége, hogy mind a mobiltelefonnal rendelkezők száma, mind a mobilon internetezők aránya magasabb az amerikai kisebbségek körében, mint a fehér bőrű lakosság esetében. A Pew szerint a fehér lakosok 80 százalékának van mobiltelefonja, míg a spanyolajkú és afroamerikai lakosok körében ez az arány egyaránt 87 százalék. A készülékek és előfizetések nyújtotta internethozzáférés lehetőségét a fehérek 33 százaléka használja ki, míg a fekete bőrű lakosok 46, a spanyolok 51 százaléka internetezik a mobilján. E-mailt a fehér lakosság 30, az afroamerikaiak 41, a spanyolok 47 százaléka küld és fogad a telefonján. Az online közösségi oldalakra az utóbbiak 36, a fekete lakosok 33, a fehérek 19 százaléka lép be mobilon keresztül.

A kutatók szerint az egyéb kulturális okok mellett az eltérés feltehetően az otthoni számítógép ellátottságban mutatkozó különbségekre vezethető vissza. A kisebbségi csoportok körében ugyanis kevesebb háztartás rendelkezik otthoni számítógéppel és internetelőfizetéssel, mint a fehér bőrű lakosság esetében.

A hazai mobilszolgáltatók által júliusban közzétett gyors jelentés szerint a magyar mobiltulajdonosok körében is nő a mobilinternetezők száma. Az adatok szerint ez év júniusában összesen 1 millió 37 ezer mobilinternet-előfizetés volt Magyarországon, míg a tavaly év azonos időszakában ez a szám még csak 636 ezer volt. A Nemzeti Hírközlési Hatóság májusban jelentette be, hogy hazánkban elérte az egymilliót a mobilinternetezők száma.
(ELTE TÁTK)