Kategória: Kutatás.

Állam kontra multik

Törökország vezeti azt a nemzetközi listát, amely aszerint rangsorolta az országokat, hogy mekkora befolyást tulajdonítanak a nemzetközi multinacionális cégeknek országuk gazdaságára. A lista alapja egy nemzetközi közvélemény-kutatás, amelyet a párizsi székhelyű Ipsos végzett el 24 országban a torontói G20 találkozó apropóján.

A listavezető törökök 85 százaléka, míg a második argentinok 79 százaléka gondolja úgy, hogy a nemzetközi multinacionális cégek túlzottan befolyásolják országuk gazdaságát. A nemzetközi átlag ebben a kérdésben 71 százalék volt.

Meglepő eredmény, hogy átlagosan a megkérdezettek 69 százaléka úgy véli, a multiknak nagyobb hatalmuk van, mint a nemzeti kormányoknak. Ugyanennyien gondolják azt, hogy a nagy vállalatok még a kormányzati döntéseket is befolyásolni tudják. Ebben a két kérdésben is a törökök bizonyultak a leginkább "gyanakvónak", hiszen 71, illetve 77 százalékuk gondolkodik így.

Külföldi tőke és globalizáció

A nemzetközi közvélemény-kutatás szerint a multinacionális vállalatoknak tulajdonított hatalomgyakorlás ellenére az emberek 66 százaléka úgy gondolja, hogy a globalizáció jó dolog. Ebben a tekintetben a kínaiak a leglelkesebbek 92 százalékkal, őket, alig lemaradva, az indiaiak és a brazilok követik. Figyelemre méltó, hogy a globalizációt legkevésbé a fejlett Európa Uniós tagállamokban tartják pozitív fejleménynek.

Az országba beáramló idegen tőkével szemben Törökországban a legnagyobb bizalmatlanság. A törökök 65 százaléka nem kedveli a külföldi tőkét. Törökország mellett Indiában, Ausztráliában, Indonéziában és Szaúd-Arábiában kedvelik legkevésbé az országba érkező külföldi befektetőket.
(ELTE TÁTK)