Kategória: Kutatás.

Az internet generáció átalakíthatja a lakossági banki szolgáltatásokat

A fiatal fogyasztók a legnagyobb természetességgel használják a videokommunikációt, és hihetetlen gyorsasággal veszik át az új online viselkedési normákat. A tanulmány szerint az internet generáció nagy hatást gyakorol majd a lakossági banki üzletágra, ami egyúttal jelentős bevételnövekedésre is lehetőséget nyújt. Az adósságcsökkentés, a kiadáskezelés és a pénzügyi ismeretek elsajátítása elsődleges fontosságú a fiatal fogyasztók számára.

A felmérés főbb megállapításai a következők:
Az internet generáció a video- és a virtuális, közösség-alapú pénzügyi tanácsadást részesíti előnyben
– Az 1960 előtt született generációk körében mért 17 százalékkal szemben az internet generációs fogyasztók közel 40 százaléka jelezte, hogy érdekli a hirdetőkkel folytatott videokommunikáció lehetősége.
– A fenti korosztályokhoz képest az internet generáció tagjai négyszer gyakrabban tettek pénzügyi természetű észrevételeket blogokban vagy online fórumokon.
– 40 százalékuk használ valamilyen – elsősorban a bankok által kínált –  web alapú alkalmazást arra, hogy felügyelje a kiadásait, csökkentse az adósságait, illetve maximalizálja hosszú távú megtakarításait.
Az internet generáció videokommunikációs eszközökön keresztül vagy mobiltelefonon szeretne pénzügyi tanácsokat kapni
– A 60-es évek előtt született generációk körében tapasztalt alig egyharmados arányhoz képest az internet generáció tagjainak több mint fele rendelkezik videokamerával.
– Az internet generációhoz tartozók mintegy ötöde naponta többször is ellátogat a YouTube-ra (a fenti két korosztályhoz képest ötször gyakrabban).
– Az internet generáció tagjainak 97 százaléka használ mobiltelefont.

Az internet generáció igényli a segítséget pénzügyi döntéseihez, és ebben saját bankjára is számít
– Az internet generációs fogyasztók több mint egyharmada véli úgy, hogy segítségre szorul pénzügyei kezelésében, míg a 60-as évek előtt született generációk képviselői közül csak minden ötödik gondolkodik így.
– Az internet generáció tagjainak több mint egyharmada leginkább a bankok tanácsadási szolgáltatásait szeretné igénybe venni.
– 85 százalékuk elégedett vagy nagyon elégedett a jelenlegi pénzügyi szolgáltatójával.

Az elsőként lépő innovatív lakossági bankok jelentős előnyre tehetnek szert az internet generáció körében.

Bár az internet generáció tagjai általában elégedettek jelenlegi bankjukkal, 26 százalékuk hajlandó lenne bankot váltani, ha azzal jobb minőségű szolgáltatásokra tehetne szert. A Cisco IBSG szerint az új lehetőségek kiaknázásához a bankoknak olyan összetett ajánlatot kell kidolgozniuk, amely megfelel az internetes generáció fent említett igényeinek, például automatizált szaktanácsadással segíti őket pénzügyeik, hiteleik és kiadásaik kezelésében.

Ehhez a bankoknak három fő területen kell előrelépniük:
1. Internetes platformon nyújtható, személyre szabott tanácsadási rendszer létrehozása. A PFM-funkciókat (personal financial management) elérhetővé kell tenni mobil platformon is, amely révén az ügyfelek valós idejű jelzéseket és áttekintő információt kaphatnak illetve azonnali döntéseket hozhatnak.
2. Videoalapú ügyfélszolgálat kialakítása –  ahol az ügyfelek a bankfiókokból videón  kommunikálhatnak a központban dolgozó pénzügyi szakértőkkel. Amikor e technológia már elterjedtebbé válik, a videóval támogatott tanácsadást érdemes kiterjeszteni oly módon, hogy az ügyfelek saját számítógépükről vagy mobileszközről is elérhessék a szakértőket.
3. Pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó online közösségek kialakítása – ide tartoznak a fogyasztók családtagjai, barátai és ismerősei, így az internet generáció tagjai ötvözhetik a személyes kapcsolati hálózatukból szerzett, illetve a bankoktól igényelt tanácsokat.

A kutatás teljes anyaga

A felmérés módszertana
A Cisco IBSG összesen 1055 amerikai fogyasztót kérdezett meg a 18 év feletti korosztályból. A felmérés 75 kérdése különböző generációkra: az internet (vagy Y) generáció (a kb. 1980 -1992 között születettek), az X generáció (az 1960 -1979 közötti születésűek), valamint a boomer / silver generáció (az 1960 előtt születettek) tagjaira terjedt ki. A kutatás célja az volt, hogy mintát nyerjenek a lakossági pénzügyi szolgáltatások generációkra vonatkozó preferenciáiról. A Cisco IBSG lakossági pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos felméréséről a
www.cisco.com/go/ibsg/financialservices oldalon talál további információt.
(BrandTrend)