Kategória: Kutatás.

A tematikus csatornák terjedése, a szélesedő műsorkínálat jelentős befolyást gyakorol tévénézési szokásainkra. Részben a növekedő választéknak – és így a figyelem megoszlásának – köszönhető, hogy a legtöbb csatornatípust kevesebben nézik, mint 5 évvel korábban.
Az egyetlen kivételt az ismeretterjesztő adók jelentik: a 18-64 évesek 42 százaléka választja egyre gyakrabban az ilyen típusú csatornákat. Az érdeklődés leginkább az egyébként is szűk csoportot célzó zenecsatornák iránt csökkent. "Az internet terjedése jelentős szerepet játszhat abban, hogy a korábbi évekhez képest a zenei adókat még a fiatalok is kevesebbet nézik, hiszen a világhálón bármikor szabadon rákereshetnek kedvenc számaikra – értékelte az eredményeket Barcza Enikő, a KutatóCentrum üzletág igazgatója. " Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a felmérésben nem a nézettségi sorrendet, hanem a tévénézési szokások trendjeit, változásait vizsgáltuk."   

kedvelt_musorfajtak_nemek_szerint

Bár a tematikus csatornák közül a filmeket vetítő adókkal töltött idő az elmúlt öt évben gyakorlatilag nem változott, a műsorfajták közt mégis a filmek a legnépszerűbbek. A kedvelt műsortípusok közt második helyen az ismeretterjesztők, harmadik helyen pedig a sorozatok és hírműsorok végeztek. Bár a hivatalos nézettségi adatok szerint a szappanoperák előkelő helyet foglalnak el, a kedvencek közt ezt a műfajt jelölték meg a legkevesebben. Csak szűkebb réteg, a megkérdezettek egynegyede voksolt a tehetségkutató, beszélgetős és sportműsorokra. 

Nemek harca a távirányítóért

A férfiak és a nők eltérő érdeklődése a tévénézési szokásokban is nyomon követhető. A férfiakat jobban lekötik az ismeretterjesztő és hírműsorok, emellett a sportközvetítéseket is inkább ők kísérik figyelemmel. A nők szívesebben nézik kikapcsolódásként a sorozatokat, vetélkedőket, a főzős, beszélgetős és tehetségkutató műsorokat, valamint a hagyományos szappanoperákat.
Nemcsak a nemek, de a generációk is harcolnak a távirányítóért. A hírműsorokat az 55-64 évesek 60 százaléka nézi szívesen, ennek megfelelően egyre többször kapcsolnak át a hírcsatornákra is. "A fiatalok jellemzően már inkább az interneten tájékozódnak, és a hírportálok jelentik számukra a hiteles és naprakész hírforrást." – tette hozzá a KutatóCentrum vezetője. A hírműsorokhoz hasonlóan minél idősebb valaki, annál valószínűbb, hogy kedveli a vetélkedőket és a beszélgetős műsorokat. A 18-24 éveseket a többi korosztályhoz képest jobban lekötik a sorozatok, a sport- és tehetségkutató műsorok.
(BrandTrend)