Kategória: Kutatás.

 A piac azonban kategóriánként eltérően változik. Így a legnagyobb forgalmú
általános tisztítószer és súrolószer, ablaktisztító, valamint a legkisebb padlótisztító forgalma csökkent. Viszont nőtt a toalett tisztító és eldobható konyhai törlőkendő mutatója.

Legnagyobb az általános tisztítószer és súrolószer piacmérete, amely 12 milliárd forint körül mozog. Ugyanakkor a toalett tisztító piacmérete meghaladja az 5 milliárd, az ablaktisztítóé pedig az 1 milliárd forintot. A törlőkendő és a padlótisztító egyaránt fél milliárd forintot meghaladó forgalmat bonyolított le

A mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagárak mindegyik kategóriában emelkedtek. Több mint 20 százalékkal drágult például az általános többcélú tisztító szer és a szórófejes ablaktisztító mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára.

A kereskedelmi márkák részaránya az értékbeni eladásból változatos képet mutat. Legutóbb november-decemberben egyaránt 18 százalék az általános tisztítószernél és a toalett tisztítónál. Ablaktisztítónál és padlótisztítónál 15, illetve 11 százalék. Kiemelkedő, 52 százalék tisztító kendőnél.

Tisztítószerek mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára az utóbbi időben. Forint/darab. Kivétel a padlótisztító, ott forint/liter.
tisztitoszerek_nielsen1
Forrás: Nielsen piackutató vállalat

Általános tisztítószerek és súrolószerek értékben mért kiskereskedelmi forgalmából a szegmensek piaci részesedése. Százalékban.
tisztitoszerek_nielsen2
Forrás: Nielsen piackutató vállalat

A toalett tisztító értékben mért kiskereskedelmi forgalmából az egyes szegmensek részesedése. Százalékban.
tisztitoszerek_nielsen3
Forrás: Nielsen piackutató vállalat

(BrandTrend)