Kategória: Kutatás.

Hazánkban a drogériák együttes forgalma 4 százalékkal emelkedett az előző hasonló időszakhoz képest, 2008 szeptember-2009 augusztusban. Így piacuk mérete meghaladja a 77 milliárd forintot, a Nielsen által mért 60 háztartási vegyiáru és kozmetikum kiskereskedelmi eladásából. (Ez a növekedés meghaladja a 60 féle termék átlag 3 százalékos növekedését).

A Nielsen által mért vegyi termékek eladása meglehetősen koncentrált. A magyarországi bolti forgalomból 39 százalékkal részesedtek a hipermarketek, 26-tal pedig a drogériák, a legutóbbi adatok szerint. A drogéria piaci részaránya 1 százalékponttal nőtt, egyik évről a másikra.

A drogériák bevásárló kosaraiba Magyarországon az átlagosnál jóval több kerül például olyan keresett termékekből, mint testápoló krém, pelenka, dezodor és fogkefe. Kimagasló arány, az összes hazai vásárlás felénél több jut a drogériákra például szőrtelenítőből, arc- és szemránckrémből, valamint hajfestékből.

A bolttípus népszerűsége hazánkban összefügg a láncok terjeszkedésével. A drogerie markt csak idén 17 új üzletet nyitott, és hálózata immár 250 egységből áll. A Rossmann 5 üzlettel bővített, összesen 186-ra. A Müller 31, a Schlecker 24, míg a DDA 22 értékesítő hellyel van jelen a magyar piacon.

 "A drogéria láncok forgalma akkor jelentős, ha a vásárlók mind nagyobb része könnyen eléri őket. Sok fogyasztó kihasználja, hogy lakóhelye közelében, kényelmesen szerezheti be a számára szükséges testápoló szereket. A nagy  eladóterű, modern élelmiszerüzleteknek, így a hipermarketeknek is a szakboltok egyedi kínálatukkal, értékes szolgáltatásaikkal támasztanak versenyt. Ebben partnereik erős márkáikkal a testápolók és kozmetikumok gyártói" – állapítja meg Jonathan Banks, a Nielsen európai igazgatója
 
A magyar fogyasztók 20 százaléka mondta egy felmérés során, hogy leggyakrabban drogériában szerzi be a testápoló szereket és kozmetikumot. Ennél nagyobb arányban csak a németek, hollandok, osztrákok, csehek és britek nyilatkoztak hasonlóan. Ehhez képest viszont kevésbé népszerű ez a kereskedelmi csatorna Szlovákiában, Lengyelországban, Dániában és Spanyolországban. Ott csak a megkérdezettek 10-20 százaléka gyakori drogéria-vásárló.

Legalacsonyabb, 10 százaléknál is alacsonyabb az arány olyan országokban, ahol a nagy eladóterű élelmiszer üzletek, különösen a hipermarketek nagyon elterjedtek: Ilyen Belgium, Svájc, Olaszország, Franciaország mellett Finnország, Svédország és Norvégia.

Jonathan Banks rámutat, hogy a fogyasztók vásárlásuk színhelyéül a drogériát a kedvező ár-érték viszony mellett leginkább két szempont miatt választják: „Gyorsan megtalálom, amit keresek" és "mindig kapható az, amire éppen szükségem van" – mondják a vásárlók.

Magyarországon a drogériák piaci részesedése néhány nagy forgalmú háztartási vegyiáru és kozmetikum kategória – értékben mért kiskereskedelmi forgalmából. Százalékban.
drogeria1
Forrás: Nielsen piackutató vállalat

Táblázat a vásárlási gyakoriságról. Kérdés: "Testápoló szer vásárlása céljából felkeresett ön az elmúlt hét során drogériát vagy patikát?" Az igennel válaszolók százaléka.
drogeria2
Forrás: Nielsen piackutató vállalat

(BrandTrend)