Kategória: Kutatás.

Az év első felének kampányiról általánosságban elmondható, hogy az észlelési és azonosítási mutatók élén a legismertebb, legmarkánsabb arculattal rendelkező hirdetők, termékek állnak.

Tetszeni inkább a magas színvonalon megvalósított, markáns üzenettel rendelkező kreatívok tetszettek, aktivizálásban pedig az első tízben döntően impulzív vásárlási termékek szerepelnek.

A felületek észlelésének alakulását leginkább a felület-darabszám határozza meg, bár 400 felület alatti kampányokkal is be lehetett kerülni a Top 10-be. Ez tökéletesen bizonyítja, hogy nem csak a mennyiség számít, hanem a felületek minősége, illetve a területi eloszlás is. 

Észlelés:

1.
eszleles1
Pannon Mobil Internet, 2009. április

2.
eszleles2
Erste Bank Személyi Kölcsön, 2009. június

3.
eszleles3
T-Mobile Családbarát kedvezmény, 2009. január

Azonosítás:

1.
azonositas1
T-Mobile Családbarát kedvezmény, 2009. január

2.
azonositas2
Pannon Mobil Internet, 2009. április

3.
azonositas3
UPC, 2009. március

Tetszés:

1.
tetszes1
Milka alpesi élmény, 2009. június

2.
tetszes2
Tokaji Furmint, 2009. június

3.
tetszes3
Opel Insignia, 2009. január

Aktivizálás:

1.
aktivizalas1
Milka alpesi élmény, 2009. június

2.
aktivizalas2
Sir Lancelot étterem, 2009. január

3.
aktivizalas3
Sió, 2009. május

pt_atae

Észlelés: akik úgy emlékeznek rá, hogy látták adott kampányt
Azonosítás: akik tudják, mely márka/termék szerepel kitakarva a plakáton
Tetszés: akiknek tetszett a látott kreatív
Aktivizálás: akik igénybe vennék/megvásárolnák a szolgáltatást/terméket 

2009 első félévében a távközlési szektor teljesített a legkiemelkedőbben, ennek a szektornak a kampányait látták a legtöbben, és erről tudták legtöbben megmondani, hogy miről is szól a plakátja. A távközlési hirdetések eredményeit a magas felületszámok, a karakteres megjelenés és a jól bejáratott színvilág segítette. 

Az embereknek leginkább az utazás-turizmus szektor kampányai tetszettek, és ezek aktivizálták is a legtöbbeket arra, hogy megvegyék a plakátokon látható terméket vagy igénybe vegyék a hirdetett szolgáltatást. 

* A Szonda Ipsos közterületi kampányhatékonyságot folyamatosan és havonta mérő rendszere, a POSTerTEST mára több mint 9000 kampány mutatóit tette elemezhetővé ügyfelei számára. A 28 szektorban mért kampányok eredményei összegezve, célcsoportokra lebontva vizsgálhatóak a szoftver segítségével. 
(BrandTrend)