Kategória: Kutatás.

Az index kiszámításának tényezői közül személyes anyagi helyzetét jónak látja a következő tizenkét hónapban a megkérdezettek 12 százaléka, míg májusban csak 7, júniusban 11 százalék. Rossznak 38 százalék tartja saját pénzügyi kilátásait, szemben a márciusi 51 százalékkal. 

Az előttünk álló tizenkét hónap során a hazai munkalehetőségekről a válaszadók 63 százaléka mondta a márciusi mélypontkor azt, hogy rosszak, míg májusban 62 százalék, júniusban 54, júliusban 50 százalék. A "jó" véleményt képviselők aránya a júniusi 5-ről most 7 százalékra változott.           

A Fogyasztói Bizalmi Index harmadik összetevője: Ki, hogyan vélekedik arról, hogy a mostani időszak, a mai árakat és személyes anyagi helyzetüket figyelembe véve alkalmas-e a számukra szükséges és kívánatos termékek megvásárlására. A márciusi 42 százalék után júniusban és júliusban is 37 százalék tartotta rossznak a jelen helyzetet vásárlás tekintetében. Jónak pedig júliusban már 13 százalék, a márciusi 9, illetve az előző három hónapban mért, egyaránt 11 százalékkal szemben.   

Matematikailag a fogyasztói bizalmi index nulla és 200 pont között lehet, de gyakorlatilag általában a jónak tekinthető 133 és a kevésbé jó 67 pont között szoktak mozogni a számok. A júliusi, 48 pontos mutatóhoz képest érzékelhetően bizakodóbbak a Pest megyében és Budapesten élő válaszadók – 68, illetve 66 ponttal.

Szintén kiemelkednek a nettó 100 ezer forintnál nagyobb jövedelemmel rendelkező megkérdezettek; indexük 64 pont. Ugyanakkor az alacsony, havi nettó 50 ezer forintnál kisebb jövedelműek mutatója csak 28 pont.

 Figyelemre méltóan változott a 18-29 évesek véleménye. A júliust megelőző négy hónap során 43 és 46 pontos indexük csak kis mértékű bizakodást jelzett. A hetedik hónapban viszont 59 pontos indexükkel a legfiatalabb felnőttek optimizmusa újra kiemelkedett a többi korosztály közül. 
    
Nők és férfiak között nincs különbség: Fogyasztói Bizalmi Indexük júliusban egyaránt 48 pont.

A Nielsen Fogyasztói Bizalmi Indexének alakulása. (Matematikailag nulla és 200 pont között lehet, de gyakorlatilag általában a jónak tekinthető 133 és a kevésbé jó 67 pont között szoktak mozogni a számok).
nielsen_1
Forrás: Nielsen piackutató vállalat

Ön milyen kilátásokat jósol a hazai munkalehetőségekre a következő tizenkét hónapban? A válaszadók százalékában.
nielsen_2
Forrás: Nielsen piackutató vállalat

Mit gondol, milyen lesz az ön személyes anyagi helyzete a következő tizenkét hónapban? A válaszadók százalékában.
nielsen_3
Forrás: Nielsen piackutató vállalat

A mai árakat és az ön személyes anyagi helyzetét figyelembe véve hogyan jellemezné a mostani időszakot, mennyire alkalmas az ön számára szükséges és kívánatos termékek megvásárlására? A válaszadók százalékában.
nielsen_4
Forrás: Nielsen piackutató vállalat

A Fogyasztói Bizalmi Index alakulása életkor szerint.
nielsen_5
Forrás: Nielsen piackutató vállalat

(BrandTrend)