Kategória: Kutatás.

Barcza_Eniko_HM_webEzzel a módszerrel ugyanis költséghatékonyabban, gyorsabban elvégezhető egy-egy felmérés, emellett a kérdezéstechnikai hibák kizárásával megbízhatóbb adatokhoz juthatnak a megrendelők. "Ráadásul egyes csoportok – így például az AB státuszú, felsőfokú végzettségű, magas jövedelemmel rendelkező városiak – könnyebben elérhetőek a világhálón keresztül, mint hagyományos telefonos vagy személyes megkérdezés segítségével" – tette hozzá Barcza Enikő, a KutatóCentrum üzletágvezetője.

 


75 ezer fős kutatási panel

A megbízható online kutatás alapja a jól karbantartott kutatási panel. A KutatóCentrum folyamatos építés segítségével 2008 év végéig 10 ezer internetezővel 75 ezer fősre bővítette az online felmérésekre fenntartott válaszadói közösségét, így a publikált adatok alapján ma hazánk legnagyobb kutatási paneljével rendelkezik. A tagokat a piackutató cég – saját és együttműködő partnerei felületeit felhasználva – több mint 300 forrásból toborozta.
"A panelépítés során sikerült fiatalítani is, sok 18-25 éves regisztrált az adatbázisunkba. Ez igen jelentős eredmény, figyelembe véve, hogy ez a csoport nagyon tudatos nethasználó, így nehezen aktivizálható kutatásokra. A korosztály körében végzett felmérések esetén az átlagosnál jóval több paneltagot kell bevonni ahhoz, hogy elérjük a megfelelő kitöltésszámot" – emelte ki Barcza Enikő. A 75 ezer fős adatbázisnak ezen kívül további előnyei is vannak: a panel méretének (tagok száma) növekedésével kapacitása (maximálisan elérhető kitöltések száma) is megnőtt, vagyis nagymintás, akár 10 ezer fős felmérések is elvégezhetők. Emellett könnyebben bonyolíthatók le az ún. tracking – rendszeres időközönként ismétlődő követéses – kutatások, melyek esetében különösen fontos a nagy panelméret.

Az adatbázis bővítése mellett a KutatóCentrum folyamatosan fejlesztéseken dolgozik, hogy minőségi adatokat nyújtson ügyfelei számára, így például a találomra kattintgatók kizárását a kitöltési idő és az adatbázis összekötésével oldotta meg. "Azoknak a válaszait, akik az átlagosnál 30-40 százalékkal kevesebb időt fordítanak a kérdőív kitöltésére, nem vesszük figyelembe az elemzésnél" – magyarázta a szakember.

Árbevétel duplázás: mérlegen a 2008-as év

A kutatócég a piaci lehetőségeket is sikerrel használta ki: 2008-ban a növekvő megrendeléseknek köszönhetően megduplázta árbevételét, és bővítette portfolióját egy költséghatékony kutatási megoldással. A Monddmeg.hu véleményformáló oldal elindításával ugyanis létrejött egy olyan válaszadói bázis, melyen gyorsan, néhány nap alatt, alacsony költségvetésből lehet pár kérdésből álló felméréseket elvégezni. Szintén a 2008-as év eredménye, hogy a KutatóCentrum szakmai tevékenysége elismeréseként felvételt nyert a Piackutatók Magyarországi Szövetségébe, míg az üzletág vezetőjét, Barcza Enikőt a szervezet elnökségi tagjává választották.
(BrandTrend)