Kategória: Kutatás.

Ennek a fő oka, hogy a távközlési szektor hirdetőinek markáns arculatát, megjelenését, színvilágát olyannyira sikerült megismertetni az emberekkel, hogy a konkrét márka, termék kitakarásától függetlenül felismerik a kampányt. A Szonda Ipsos közterületi hatékonyságot mérő rendszere, a POSTerTEST távközlési szektorába a mobil távközlési, az internet, a kábelszolgáltató, a távközlési készülék és a vezetékes távközlés hirdetések tartoznak.

A távközlési szektor elmúlt 15 hónapjának közterületi kampányait negyedéves bontásban vizsgálva látható, hogy az észlelés és az azonosítás az első negyedévekben a legmagasabb, a többi időszakban viszont kisebb hullámvölgybe kerül. A kampányok tetszési mutatói erőteljes ingadozást mutatnak, az aktivizálás pedig enyhén csökken.

szonda1

A távközlési szektor kampányait összehasonlítva a három másik nagy kampány darabszámú szektorral (bank, kereskedelem, közlekedési eszközök) a négy fő mutatóban, az azonosításban emelkednek ki egyértelműen a távközlési kampányok. A kampányokat észlelők körében az elmúlt egy év összes kampányának 57%-os volt az azonosítási aránya, míg a távközlésnek 72%. Ennek a fő oka az volt, hogy a távközlési szektor hirdetőinek markáns arculatát, megjelenését, színvilágát olyannyira sikerült megismertetni az emberekkel, hogy a konkrét márka, termék kitakarásától függetlenül felismerik a kampányt.

A négy fő mutató szerint vizsgálva a távközlési szektor elmúlt évének kampányait, megállapítható, hogy a mobil távközlés reklámok voltak a legsikeresebbek, az észlelés és az azonosítás mutatókban egyaránt, messze megelőzve a másik négy kategóriát. Az eredmények azt mutatják, hogy mobiltelefonokat hirdető kampányokat az emberek alig 10%-a tudta azonosítani, pontosan megnevezni, milyen készülékről van szó, viszont ezeknek a kampányoknak volt a legmagasabb az aktivizálási mutatója, ami részben annak is betudható, hogy ezek a reklámok akciókkal próbálták megszólítani az embereket. A vezetékes távközlés kategória mind tetszés, mind aktivizálás mutatókban elmaradt a többi kampánytól. A vezetékes távközlési kampányok adatainak értelmezésekor figyelembe kell venni, hogy a vezetékes szolgáltatók nem országos lefedettségűek és a mobilnál kisebb, csökkenő piacról beszélünk, így kevesebb emberhez szólnak, s a lakossági piacon a szolgáltatók versenye nem olyan kiélezett, mint a mobilpiacon. Ennek ellenére a kapott eredmény illeszkedik abba a trendbe, amely szerint a vezetékes hangszolgáltatás egyre inkább háttérbe szorul és átadja a helyét a mobil távközlésnek.

szonda2

Észlelés: akik úgy emlékeznek rá, hogy látták adott kampányt
Azonosítás: akik tudják, mely márka/termék szerepel kitakarva a plakáton
Tetszés: akiknek tetszett a látott kreatív
Aktivizálás: akik igénybe vennék/megvásárolnák a szolgáltatást/terméket
(BrandTrend)