Kategória: Kutatás.

A Sláger Rádió azért adott megbízást a Szonda Ipsosnak, hogy a KSH adataira támaszkodva, 500 fős mintán térképezze fel a kkv-k döntéshozóinak médiahasználati szokásait. Vajon megállja-e a helyét az a feltevés, hogy a "kis-és középvállalkozó is csak ember", tehát éppen úgy viselkedik szabadidejében vagy médiaválasztása során, mint bárki más?

A tanulmányhoz lekérdezett minta kiszűri a kényszervállalkozókat és reprezentatív a magyar kis-és középvállalkozásokra gazdálkodási forma, tevékenységi kör, településtípus valamint megyék szerint.

A kutatás egyik legfontosabb tanulsága: a kkv-döntéshozók életében a különböző médiatípusok más szerepet játszanak, mint az "átlagemberek" életében. Kiderült, hogy az eltérő munka-szabadidő arányból és az eltérő motivációkból adódóan választásaik mögött rádió és televízió esetében sokkal inkább a tiszta szórakozás és kikapcsolódás, míg internet esetében inkább a jól informáltság igénye áll. Sajtónál egyfajta aspirációról beszélhetünk, ugyanis szeretnének jól informáltak lenni, de idejük egyre kevesebb marad az olvasásra.

Ami a konkrét médiaválasztást illeti, a kutatás összességében arra jutott, hogy a televízióknál sorrendben az RTL Klub, az M1 és a Tv2 a legnépszerűbbek. A rádióknál a Sláger Rádió még a legfiatalabbak körében is maga mögé utasít mindenkit, illetve ismét egy sajátosság: a második helyen rádióban a közszolgálat áll, klaszterektől függően az MR1 vagy az MR2. A gazdasági vagy hír-rádiók viszonylag alacsony népszerűsége ismét meglepetés, ugyanakkor visszatükrözi az attitűdnél tapasztalt elsősorban szórakoztatási igényeket.

A sajtó esetében a helyi napilapok, a HVG illetve a havi rendszerességgel megjelenő gazdasági réteglapok kerültek a lista elejére. A nyomtatott médiában a vállalkozási formák vagy éves árbevétel alapján szűrt csoportok komoly eltéréseket mutatnak a napilapokhoz való viszonyuk szerint.

Az interneten a legtöbb vezető a Google-t használja mind hírek, mind kereső tekintetében, kiemelve az oldal letisztultságát, átláthatóságát.

A nyugati és magyar kutatások mind tartalom-és brandvezérelt médiaválasztásról, médiahasználatról tanúskodnak. Ez pedig mindenképp egy nagyfokú bizalmon kell, hogy alapuljon. Ezért nyúlt a kkv-kutatás egy kvantitatív-kvalitatív módszert ötvöző különleges technikához: azt is megkérdezték a vezetőktől, hogy ha háziorvosnak képzelnék az egyes média-brandeket, akkor melyiket választanák? A Google a válaszadók körében meggyőző fölénnyel végzett az élen, utána a Sláger, az Index és az Origo következett. A napilapok és különösen a tévécsatornák jócskán lemaradnak az első helyektől (de az RTL itt is megelőzi a tv2-t). A kutatás eredményeit a Sláger Rádió egy külön honlapon nyilvánossá tette. A kkv.slager.hu oldalon egyéni szűrőfeltételek mentén, bárki által tovább elemezhetőek az adatok. A Sláger célja, hogy az ügyfelek az adatbázist kkv-s célcsoportok esetében a jövőben aktívan használják.
(BrandTrend)