Kategória: Kutatás.

Az eredmények hozzájárulnak a válság hatására változó vásárlási, fogyasztási szokások trendjeinek megismeréséhez.

Magyarországon az energia, ruházkodás és olcsóbb élelmiszer vásárlása után a válaszadók mintegy fele nevezte meg kiadásai csökkentésének azt a lehetőségét,  hogy elhalasztotta telekommunikációs eszközeinek újabbra cserélését, kevesebbet adott ki otthonán kívüli szórakozásra és csökkentette telefonköltségeit.

További magyarországi sorrend: Elhalasztották háztartási elektromos gépeik cseréjét, kevesebbet költöttek rövidebb nyaralásra, utazásra és készételre.

Globális összehasonlításban a megkérdezettek legnagyobb része az öltözködésen, valamint az otthonon kívüli szórakozáson spórolt. Csak harmadik leggyakrabban említett lehetőség a kevesebb gáz- és áramfogyasztás.

Arra a kérdésre, hogy ha kifizette háztartása és létfenntartásának költségeit, akkor a maradékot mire költi, a magyarok 22 százaléka mondta azt, hogy nem marad szabadon elkölthető pénze. (Ez magasabb a 18 százalékos európai, és a 13 százalékos globális átlagnál). Európában csak Portugáliában és Nagy-Britanniában mondták többen, hogy nem marad pénzük; a válaszadók 27, illetve 24 százaléka. A franciaországi mutató 22 százalék.

Maradék pénzüket a magyarok legnagyobb arányban hiteleik, kölcsönjeik visszafizetésére fordítják (41 százalék). Ez Európában a legmagasabb mutató. Utána  a magyarok lakásuk felújítására, szépítésére (27), nyaralásra (25) fordítják, illetve félreteszik (24). További sorrend: otthonon kívüli szórakozás, új ruházati cikk, valamint befizetés nyugdíjalapba.

Európában, huszonegy ország átlagában, a létfenntartás költségei után maradó pénz elköltésére vonatkozó kérdésre, legtöbben (36 százalék) azt válaszolták, hogy félretesznek. További sorrend: nyaralás (33), új ruha és otthonon kívüli szórakozás (29-29), kölcsönök törlesztése (26).

"A gazdasági helyzet javulása után melyik megtakarítási lehetőségeket szándékozik továbbra is kihasználni?" A kérdésre a magyar válaszadók legnagyobb része az energiával való spórolást említette (56 százalék), majd telefonköltségei csökkentését (38).

Európa legtöbb országában is az energiaköltségekkel való takarékoskodás áll az első helyen. Így a cseheknél és a lengyeleknél is, ahol második a spórolás a telefonköltségekkel.

Ha kifizette háztartása és létfenntartásának költségeit, akkor a maradék pénzt mire költi? A válaszadók százalékában.
sporolas
Forrás: Nielsen piackutató vállalat

(BrandTrend)