Kategória: Kutatás.

A tíz év körüli lányok 30 százaléka küld és fogad szexuális tartalmú üzeneteket

Az AK Tweens által megrendelt, 300 fő részvételével készült kutatás során 9 és 15 év közötti amerikai lányokat kérdeztek meg. A válaszok alapján a kutatók megállapították, hogy a fiatal lányok ugyanolyan otthonosan mozognak a modern technológiák világában, mint tinédzser korú társaik, de kevésbé vannak tisztában azzal, hogy milyen következményei lehetnek egy e-mailben, MMS-ben elküldött, esetleg valamely közösségi portálon közétett "alulöltözött" képnek.

A kutatási eredmények szerint a válaszadók több mint fele rendelkezik regisztrációval a két legnagyobb közösségi portálon, a MySpace-n és a Facebookon.
Mintegy 54 százalékuk úgy gondolja, hogy adatlapjukat csak az ismerőseik tudják megnézni, és 50 százalékuk ismerte el, hogy lépett már kapcsolatba idegennel ezeken az oldalakon keresztül. A megkérdezett lányok közel 70 százaléka küldött vagy tett már közzé magáról valamilyen képet vagy videót, 30 százalékuk pedig küldött vagy fogadott már szexuális tartalmú üzenetet. Ez utóbbiak közül a válaszadók 81 százaléka kapott, 33,7 százaléka e-mailben vagy mobil üzenetben küldött, 11,2 százaléka pedig közösségi oldalon tett közzé szexuális tartalmú üzenetet vagy olyan képet, amelyen csak alsóneműt, vagy azt sem visel. A válaszok szerint a lányok körülbelül 12 éves korukban küldtek először ilyen jellegű üzeneteket barátaiknak, de már 10 éves korukban kaptak hasonlóakat.

Arra a kérdésre vonatkozóan, hogy miért küldenek ilyen jellegű üzeneteket, a válaszadók 82 százaléka mondta, hogy szeretne a figyelem középpontjába kerülni. A válaszadók 66 százaléka gondolja úgy, hogy mert "laza", közel 60 százalékuk a népszerű lányokat utánozza, mintegy 55 százalékuk pedig így szeretne "bepasizni".

Amennyiben számukra nyugtalanító üzenetet kapnak, a fiatalabbak, 10-12 évesek inkább hajlanak arra, hogy elmondják a szüleiknek. Ugyanakkor a 13 évesnél idősebb lányok attól való félelmükben, hogy szüleik elvennék a mobiljukat, vagy eltiltanák őket a számítógéptől, a szüleik helyett a barátaiktól kérnek segítséget. Továbbküldik nekik a képeket vagy üzeneteket, amivel – szándékaikkal ellentétben – hozzájárulnak ezek széles körben történő terjedéséhez.
(BrandTrend)