Kategória: Kutatás.

Ez utóbbi az ipari és kereskedelmi bizalmi index emelkedésének volt az eredménye, az építőipari és szolgáltató cégek pesszimizmusa ugyanis tovább erősödött.

Az ipari bizalmi index áprilisban kismértékben emelkedett, ez ezt megelőzően 2008 májusában fordult elő utoljára. Ebben az elmúlt időszaki termelés és a rendelésállományok kedvezőbb megítélése játszotta a fő szerepet, s valamelyest a készletek is csökkentek. A termelési kilátások és az exportrendelések értékelése azonban romlott. A foglalkoztatási szándék a korábbinál kevésbé volt rossz.

Az építőiparban viszont, ha viszonylag kismértékben is, de áprilisban tovább csökkent a bizalmi index értéke. Az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése határozottan romlott, a rendelésállomány értékelése nagyon enyhén, míg a foglalkoztatási szándék valamivel nagyobb mértékben vált kedvezőtlenebbé.

A kereskedelmi bizalmi index értéke áprilisban kissé emelkedett, javult az eladási pozíció és a rendelésállomány megítélése is. Folytatódott viszont a szolgáltatói bizalmi index csökkenése, ami elsősorban a negatívabbá váló foglalkoztatási hajlandóság következménye. A közeljövőben várható forgalom enyhe javulást mutatott, az üzletmenet megítélése nem változott.

Az iparban és az építőiparban erősödtek az árcsökkenési várakozások, a kiskereskedelemben és a fogyasztók körében viszont némi erősödés figyelhető meg. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az építőiparban és a lakosság körében tovább romlott, az iparban, a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban viszont – nagyon alacsony szinthez képest és hosszú idő után – kissé javult.

A fogyasztók várakozása a 2008 őszén bekövetkezett zuhanást követően idén is hónapról hónapra esik, megfelelve az EU-ban tapasztalható tendenciáknak. Márciushoz képest főleg a munkanélküliségtől való félelem erősödött. Kedvezőtlenebb lett a lakosság saját jelenlegi és jövőbeli pénzügyi helyzetének megítélése is. Romlott a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási feltételeinek jelenlegi és egy éven belül várható megítélése is.

gki_1 

(BrandTrend)