Kategória: Kutatás.

A Nielsen adatai szerint globálisan a megkérdezettek 50, Európában 55 százaléka tartja magát valamilyen mértékben túlsúlyosnak. Fogyni is a világátlag 50 százaléka akart a megkérdezés időpontjában, míg az európaiak 47 százaléka. Közülük legtöbben egészségesebb étrenddel vagy testmozgással igyekeznek elérni céljukat. Diétás tablettákkal vagy szeletekkel, esetleg italkeverékekkel az érintett európaiak 6, míg  a magyarok 16 (!) százaléka próbálkozik. Az orvos által felírt gyógyszer is Magyarországon a legnépszerűbb, 7 százalékos említéssel, míg földrészünk átlaga 3 százalék.

Az egészségesebben étkező magyarok közül legtöbben a csokoládé, cukor és hasonlók, valamint a zsíros ételek fogyasztását korlátozzák. A többi európai ország válaszadóihoz képest meglepően sok magyar mondta, hogy valamilyen diétát tart be. Utána következik Magyarországon, hogy több természetes, friss terméket fogyasztanak, illetve kevesebb feldolgozott élelmiszert. Figyelemre méltó arányban mondták a megkérdezettek, hogy ugyanazt eszik, mint eddig, csak kevesebbet. A fogyókúrás programok által ajánlott étrendet vagy az Atkins diétát nálunk is csak a megkérdezettek 2-3 százaléka választotta, mint ahogyan sok más országban is.

Kisebb-nagyobb rendszerességgel, saját elmondása szerint a magyarok 93 százaléka végez testmozgást. Ezzel Európában a második helyen állunk. Igaz, a magyarok általában ritkán mozognak. A megkérdezett magyarok közül, akik néha vagy gyakran mozognak, minden harmadik szokott sétálni, és minden tizedik tornászni. A futók vagy kocogók aránya 8, a csapatsportot űzőké és aerobicozóké 6-6 százalék. Az úszást, jógát, valamint a teniszezést, pingpongozást, tollaslabdázást vagy squasht 4-4 százalék nevezte meg. 

Jelentősen túlsúlyosnak legnagyobb arányban a spanyolok, hollandok és belgák mondták magukat. A megkérdezés időpontjában a legtöbb fogyókúrázót Görögországban, Franciaországban, Írországban és Spanyolorszában tárta fel a kutatás. Ott kimagaslik azok aránya is, akik egészségesebb étrendre térnek át.

Európában a fogyókúrázók 68 százaléka eszik kevesebb csokoládét, cukrot és hasonlókat, mint korábban. Utána következik a zsíros ételek korlátozása (65), több természetes, friss élelmiszer fogyasztása (50), "ugyanazt eszem, de kevesebbet" (38), kevesebb feldolgozott élelmiszer az étrendben (28), valamilyen diéta (9) és fogyókúrás program (5). A többi lehetőséget a válaszadók 5 százalékánál kisebb része említette.

Sportolni leggyakrabban a dánok, svédek és írek szoktak. Európában legtöbben sétálnak (35 százalék), tornáznak és futnak (12-12), csapatjátékban vesznek részt és úsznak (7-7), aerobikoznak (4), teniszeznek (3), jógáznak (2) és golfoznak (1). Egyéb sportokat űz 16 százalék.

Sétálni legtöbben az írek, finnek és angolok mennek. A futás a németek, dánok és olaszok körében legkedveltebb. A tornát legnagyobb arányban a norvégok, hollandok és portugálok szeretik. A csapatjátékok Csehországban, Olaszországban és Hollandiában a legnépszerűbbek. Úszásnál a csehek és németek állnak az élen. Aerobiknál a lengyelek vezetnek a csehek és magyarok előtt.

Táblázat. Néhány országban a saját testsúlyukat megítélők aránya. A válaszadók százalékában.    

nielsen_1
Forrás: Nielsen piackutató vállalat

Táblázat. A kutatás során, a megkérdezés idején éppen fogyni törekvők aránya. A válaszadók százalékában.

nielsen_2
Forrás: Nielsen piackutató vállalat

(BrandTrend)