Kategória: Kutatás.

A GfK Hungária és a Corvinus Egyetem által közösen mért komplex Fogyasztói Bizalom Index (FBI) 2008 decemberében szeptemberhez képest 26 ponttal lett alacsonyabb, jelenleg 124,4 ponton áll. Ennél alacsonyabb értéket csak a mérés első évében (1996-97) tapasztaltak a kutatók, az azonban inkább bázisnak tekinthető, és nem a kedvezőtlen bizalomnak tudható be. Mindazonáltal nem ez volt az index legnagyobb mértékű esése, mert ezt megelőzően 2006 második negyedévében 52 százalékpontot zuhant.

A komplex Fogyasztói Bizalom Index alakulása 2006. december és 2008. december között
FBI1
Forrás: GfK Hungária, Fogyasztói Bizalom Index, 2008. december

Ezúttal az öt komponensből felépülő komplex mutatószám minden komponense csökkent, egyetlen kivétellel. Az ország következő 5 évre vonatkozó, hosszú távú gazdasági kilátásait illetően nem változott a megkérdezettek álláspontja.

A háztartások jelenlegi és várt pénzügyi-anyagi helyzetének megítélése egyaránt romlott (előbbi 12, utóbbi 13 ponttal).

A Vásárlási Hajlandóság Indexe (VHI) szintén számottevően, 27 pontot esett, értéke 117,6 pont. Az index ilyen mértékű süllyedésére korábban még nem volt példa.

A Fogyasztói Várakozások Indexe (FVI) jelentős, 24,9 pontos csökkenés után jelenleg 130,5 ponton áll.

A munkanélküliségre vonatkozó várakozások gyökeresen megváltoztak a korábbi időszakokhoz képest. A korábbi 48 százalékkal szemben a megkérdezettek többsége, számszerűsítve 89 százaléka a munkanélküliség növekedésére számít a következő egy évben.

Az inflációs várakozások kedvezőbb képet mutatnak: jelentősen csökkent azok aránya, akik az árak emelkedésére számítanak. A korábbi 91 százalékkal szemben 2008 utolsó negyedévében a válaszadók 66 százaléka számít az árak emelkedésére.

A család reáljövedelmével kapcsolatos várakozások szerint a megkérdezettek kétharmada (66%) az inflációnál kisebb mértékű jövedelemnövekedésre számít a következő 1-2 évben.

Az előző negyedévhez képest némileg módosult a megkérdezettek véleménye a hitelfelvételről. Tízből mintegy hat válaszadó (58%) sohasem venne fel hitelt, 34 százalékuk szerint a jelenlegi időszak nem megfelelő a hitelfelvételhez. A megkérdezettek kevesebb, mint fele (44%) számít növekvő hitelkamatokra a következő 12 hónapban.

Az előző negyedévhez képest 43 százalékról 57 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint nem alkalmas az idő a megtakarításaik felhasználására. A korábbi periódushoz képest némileg kevesebben vannak olyanok (17%), akiknek nincs megtakarításuk.

Számottevően csökkent a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási kedv: 2008 végén tízből csupán négy válaszadó véli úgy, hogy érdemes nagyobb háztartási eszközt vásárolni.

2008 utolsó negyedévében csökkent mind a lakásvásárlást, mind a lakáseladást érdemesnek tartók aránya.

Az autóvásárlással kapcsolatban viszont megoszlanak a vélemények. A válaszadók egyharmada szerint érdemes, ugyanennyi válaszadó szerint pedig nem érdemes autót vásárolni.
A felmérést a GfK Hungária Piackutató Intézet végezte.
(BrandTrend)