Kategória: Kutatás.

Összesen a válaszadók 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy inkább fizetne a letöltésért, csak reklám ne jöjjön. Meglepő módon ez az érzés a fiatalok körében a legerősebb. A 16-24 évesek körében 35% azoknak az aránya, akik inkább fizetnek, mint reklámokat "szenvedjenek el", szemben a 35-44 éves korosztály 17 százalékos eredményével.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy azon mobilszolgáltatók, akik nem adják meg a reklámok elkerülésének a lehetőségét, legalább a fizetős opció felajánlásával, hátrányba kerülhetnek azon versenytársaikkal szemben, akik viszont biztosítják ezt a felhasználóknak.

"Egyfelől nő a fogyasztók tudatossága, másfelől egyre gyilkosabb a verseny. Így aztán a mobilszolgáltatóknak át kell gondolniuk jelenlegi gyakorlatukat. Úgy tűnik, a televíziós és online reklámokkal szembeni növekvő ellenállás begyűrűzött a mobil iparágba is. Aki ezt nem veszi figyelembe, meglehetős kockázatot vállal" – mondta el Amy Cashman, a TNS Technology ügyvezető igazgatója.

A jelenség egyik tüneteként nő a mobilon keresztüli, célzott reklámokkal szembeni ellenérzés. Miközben a válaszadók 47 százaléka úgy gondolja, hogy általánosságban jó ötlet az egyéni ízlésükhöz és érdekeikhez szabott hirdetési gyakorlat, azoknak a fele, akik az interneten kifejezetten elégedettek az ilyen reklámokkal, már egyáltalán nem elfogadó, ha mobilján keresztül célozzák.

"Minden eddiginél fontosabb, hogy egyéniségként kezeljük a felhasználókat. Ez pedig a mobilszolgáltatók esetében nem a növekvő számú célzott reklámban, hanem a növekvő számú szolgálatásban kell, hogy megnyilvánuljon. A reklámokat partvonalra helyező, fizetős prémium szolgáltatás jó megoldás lehet. Ez nagyobb piacpotenciált jelenthet a mobilszolgáltatóknak, mint azt elsőre gondolnák" – tette hozzá Cashman.
(www.mediainfo.hu)