Kategória: Hír és Konferencia.

Admin kategória: Hír.

Idén ötödik alkalommal rendezték meg Budapesten a világ egyik leginnovatívabb konferenciájának, a TED-nek a hivatalos magyarországi változatát a TEDxDanubiát, amelynek  első előadása már elérhető a konferencia weboldalán és Facebook oldalán. Joós Andrea pedagógus tanári pályáról szóló, magával ragadó beszédére az online közzétételt követően máris nagyon sokan voltak kíváncsiak. Az idei esemény további felszólalási júniustól folyamatosan kerülnek fel az oldalra.

A TEDxDanubia Egyensúly pengeélen címmel meghirdetett idei folytatásában a korábbi években megszokott, magas színvonalú magyar és külföldi prezentációkat hallgathattak meg a résztvevők. A hagyományokhoz híven az eseményen készült további 9 magyar és 15 angol nyelvű videó minden érdeklődő számára szabadon elérhető lesz.

A rendezvény sikerét bizonyítja, hogy az idei programra már április végén elfogytak a jegyek, ami annak is köszönhető, hogy egyre ismertebb szakemberek fogadták el a szervezők meghívását és tisztelték meg jelenlétükkel az eseményt. A közönség két előadást díjazott percekig tartó tapssal. az egyik Sammy Rangel, aki gyermekkori bántalmazását követően éveket töltött amerikai börtönökben és arról beszélt, hogy lehet a legkilátástalanabb helyzetből is új utakat keresni, új, életet indítani. A másik előadó Joós Andrea volt, akinek előadása már elérhető a honlapon.

Szívhez szóló előadást hallgathattunk meg az olajmágnás és bankár John D. Rockefelller ükunokájától, Peggy Dulany-tól, akinek a Synergos Intézet alapító-elnökeként missziója, hogy újszerű megoldásokat fejlesszen ki a társadalmi egyenlőtlenség problematikájának feloldására. Színpadon volt Leonard Brody médiaszakember, akit az „új világrend megosztó fáklyavivőjének” is neveznek. Brody társalapítója a NowPublic című weboldalnak, amelyet 2009-ben Emmy-díjra jelöltek. Előadott Noah Raford alkalmazott-jövő kutató, az Egyesült Arab Emírségek innovációs és stratégiai szerepet betöltő főtanácsadója.

Az esemény több magyar szemléletformálót is felvonultatott: Hetesi Zsolt asztrofizikus és energiastratéga a tudomány és fenntarthatóság szerepéről beszélt, Polgár Judit a 2012-ben útjára indított Sakkpalota elnevezésű oktatási csomagról tartott előadást, amely egy egyedülálló módszertani program az általános képességfejlesztésre, a logikus és kreatív gondolkodás elősegítésére. Kiemelkedő volt Kiss László csillagász prezentációját, akinek egyik szakterülete a tudománykommunikáció, amely napjainkban egyre fontosabb szerepet kell, hogy betöltsön a tájékoztatásban. A program részét képezte még a TED University, amelynek során csak hazai és a TEDxDanubia történetéhez gyakran személyes szálakon is kötődő előadók – köztük például Benedek Tibor – léptek színpadra.
(BrandTrend)