Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

Van egy szuper ötleted, amit már csak megvalósítani kell? Ugye milyen egyszerűen hangzik? Azonban egy vállalkozás elindításához a remek ötlet sajnos kevés. Számos egyéb „összetevőre” is szükséged lesz, és kezdő vállalkozóként közel sem egyszerű eligazodni ezek rengetegében. Sok kihívással találod majd magad szemben, ugyanakkor az álmaid megvalósítása egy izgalmas utazás, és persze hatalmas felelősség, valamint igen komoly költség is lehet. Lássuk, milyen kiadások jöhetnek szóba, ha új vállalkozást szeretnél indítani!

Milyen költségekkel számolj, ha új vállalkozásba kezdesz?

Először is azt kell eldöntened, hogy melyik vállalkozási forma a számodra legideálisabb. Hazánkban a legnépszerűbb vállalkozási formák a következők: egyéni vállalkozás, korlátolt felelősségű társaság (kft.) és betéti társaság (bt.).

A legegyszerűbb, és emiatt a kezdő vállalkozók legkedveltebb vállalkozási formája az egyéni vállalkozás. Egyszerű, mert akár te magad is létre tudod hozni online az Ügyfélkapu segítségével, és a megalapítása teljesen díjtalan. Ugyanakkor maga az egyéni vállalkozás is jár bizonyos költségekkel. Ilyen az adózási formádnak megfelelő járulék– és adófizetési kötelezettség (kb. 50.000 – 85.000 forint havonta), valamint az iparűzési adó és a kötelező kamarai tagság díja (5.000 fprint évente). Ezekhez jönnek még a tevékenységedhez szükséges eszközök, ami miatt azt mondhatjuk, hogy annak ellenére, hogy az egyéni vállalkozás elindítása ingyenes, tőke nélkül ne vágj bele.

A kft. és a bt. alapítása már összetettebb számítást igényel. Ügyvéd segítsége, valamint a törvény által előírt alaptőke nélkül el sem tudod indítani. Ez utóbbi a kft. esetében minimum 3 millió forint. A bt. esetében ugyan minimumot nem határoz meg a szabály, ugyanakkor könnyű belátni, hogy azt sem úszod meg kevesebből. És ehhez jönnek még a szükséges eszközök, a bérleti díj, és ha olyan a tevékenységed, akkor a készlet, valamint az ügyvédi és könyvelői díjak is.

Kihez fordulj, mielőtt bármibe is belevágnál?

Nagyon fontos, hogy ne ugorj bele egy vállalkozásba meggondolatlanul. Különösen igaz ez az egyéni vállalkozásra, amely esetében a teljes magánvagyonoddal felelsz a vállalkozásodért, azaz adott esetben igen sokat kockáztatsz. Éppen ezért akár egyéni vállalkozást, akár kft-t vagy bt-t tervezel indítani, mindenképp konzultálj előtte könyvelővel, ügyvéddel.

Ha még biztosabbra szeretnél menni, akkor érdemes felkeresni egy pénzügyi tanácsadót is, aki a különféle befektetésekről, tőkebevonásokról tud felvilágosítást adni, és természetesen remek tanácsokkal ellátni. Végül pedig meg kell győződnöd arról, hogy az ötleted életképes-e. Tudjuk, hogy nehéz belátni, hogy nem feltétlenül a te elképzelésed az évszázad ötlete, de jobb ezzel tisztában lenni azelőtt, mielőtt egy csomó pénzt beleölnél a vállalkozásod megvalósításába. Ezért javasoljuk, hogy egy piackutató céggel is vedd fel a kapcsolatot, akik amellett, hogy segítenek letesztelni az ötleted, a célközönséged kialakításában és megtalálásában is hatékony segítséget jelentenek.

Closed up and soft focus on pen laying on paperwork with calculator for summary income or profit at office desk.

Mit tehetsz, ha még nem áll rendelkezésre a kezdőtőke?

Gyakran találkozunk olyan esettel, hogy az ötlet már megvan, viszont a megvalósításhoz szükséges tőke még nincs. Milyen lehetőségek vannak ilyen helyzetben? A legidőigényesebb persze az, ha megpróbálod összegyűjteni az induláshoz szükséges tőkét. Jól tudjuk azonban, hogy egy új koncepció megvalósításakor ez nem a legszerencsésebb opció, hiszen könnyen meglehet, hogy amíg te spórolsz és gyűjtögetsz, más lecsapja a kezedről az ötletet.

Ezért ilyen helyzetben minél egyszerűbben és gyorsabban kell pénzhez jutnod, hogy elindulhass az álmaid megvalósítása felé. Ebben nyújthatnak segítséget a különféle kölcsönök, különösen az online hitel. Az online hitel legnagyobb előnye ugyanis az, hogy akár az otthonod kényelméből is könnyedén igényelheted. A hitelminősítés és a folyósítás pedig néhány óra alatt megvan. Érdemes azonban alaposan körülnézned a bankok kínálatában, mert egy jól megválasztott hitellel havonta több tízezer forintot is spórolhatsz. Kezdő vállalkozóként ez pedig igenis sokat számít!

Egy új vállalkozás mindig nagyon sok feladattal és izgalommal jár. Vajon életképes az ötletem? Meg tudom valósítani? Lesz elég tőkém az induláshoz? És még megannyi kérdés, amit a siker érdekében előre tisztázni kell. Abban az esetben, ha nem rendelkezel a szükséges kezdőtőkével, segítséget jelenthetnek az olyan hitelek, mint például az online hitel is, amelyet gyorsan és egyszerűen igényelhetsz akár otthonról is.