Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

Az Accor csatlakozik az ENSZ Global Tourism Plastics Initiative programjához, és 2022 végéig összes szállodájában kivonja a vendégélményből az egyszer használatos műanyagból készült eszközöket. Ezzel csökkenti a környezetterhelést, hozzájárulva az óceánok és a természet műanyag-szennyezése elleni küzdelemhez. Mindez jelentős előrelépés a nemzetközi szállodaiparnak, illetve az Accor csoportnak, amely évek óta komolyan tesz a fenntarthatóság érdekében.

„Tisztában vagyunk, milyen meghatározó hatást gyakorlunk a bolygónkra, és felelősséget érzünk azért, hogy kézzelfogható előnyöket nyújtsunk munkatársainknak, vendégeinknek, beszállítóinknak, partnereinknek és helyi közösségeinknek – nyilatkozta Sébastien Bazin, az Accor elnök-vezérigazgatója. – A tudatosság és a társadalmi felelősség mozgat mindenkit, aki tesz azért, hogy jobb polgár legyen.”

Az Accor évente 120 millió vendéget fogad, és több mint 200 millió fogást szolgál fel. Felelős vállalati polgárként 25 éve fenntartható fejlődést támogató programja alapján dolgozik. A már korábbi elkötelezettség részeként szinte teljesen megszüntette például a műanyag szívószálak, keverők és fülpiszkálók használatát. A jelenlegi vállalás az alábbi újdonságokat tartalmazza:

  • A műanyag személyes piperecikkek és poharak elhagyása 2020 végéig
  • Az összes ezen felüli egyszer használatos műanyageszköz megszüntetése a szobákban, közös terekben, éttermekben és szabadidős szolgáltatásokban (medencék, fitnesztermek) 2022 végéig

A szállodák már most is tesznek azért, hogy csökkentsék az évente több mint 200 millió egyszer használatos műanyageszköz használatát, és fenntartható alternatívákkal már eddig is hatékony megoldásokat vezettek be:

  • Az Accor 94%-a teljesen mellőzi a szívószálak, fülpiszkálók és keverők használatát. A hátralévő 6% (főleg Kínában) 2020 március végéig követi a példát.
  • Az ibis szállodák 89%-a (2087 hotel) adagolókat használ a kozmetikai szereknél, például samponoknál. Az Accor ibis családi szállodái Latin-Amerikában még idén követni fogják a kezdeményezést.
  • A Fairmont új építési és felújítási szabványokat használ, a vendégszobákat például víztisztító csapokkal szerelik fel, mellőzve a palackozott vizet.
  • A csoport új márkája, a a vendégek igényeihez igazítva létrehozott Greet DNS-ének része a műanyagmentesség. A reggelizéshez egyáltalán nem használ eldobható műanyagot, és újrahasználható edényeket vezetett be a vajhoz és a lekvárhoz. Emellett a szobákban és a szálloda további területein sincs eldobható műanyag. Az Accor idén Európában tíz új Greet szállodát tervez nyitni.
  • Számos Accor szálloda – például a Novotel Paris les Halles, a Novotel Yangon Max Myanmar, a Sofitel Bogota, számos szálloda Bali és Lombok területein Indonéziában, illetve az ibis Styles Sao Paulo Anhem – egyedi döntésekkel segíti az egyszer használatos műanyagoktól mentes cél elérését.

Az Accor egyik fő célja a globális közgondolkodás pozitív megváltoztatása a 3R logikával: Reduce (csökkenteni), Re-use (újrahasználni), Recycle (újrahasznosítani). A csoport központja koordninálja a legjobb példák alkalmazását, a szállodák pedig elindítják a saját helyi kezdeményezéseiket.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a World Tourism Organization által az Ellen MacArthur Alapítvánnyal együttműködésben vezetett Global Tourism Plastics Initiative kijelölte a műanyagszemét és szennyezés elleni harc útját. Kormányzatok és vállalatok – mint az Accor – működnek együtt az ambiciózus célok eléréséért. Közösen tesznek a szükségtelen műanyagok használata ellen, megoldásokat fejlesztenek a biztonságos újrahasznosításra annak érdekében, hogy ami szükséges, tartsuk benn a gazdaságban, de kívül a környezeten. 2019 szeptemberében az Accor Hollandia tette meg az első lépéseket az International Tourism Plastic Pledge aláírásával, ezzel elindítva a Global Tourism Plastics Initiative aláírásához vezető folyamatot.

„A műanyagszennyezés az egyik legfontosabb környezeti kihívás. A turizmusnak fontos szerepe van abban, hogy megoldást találjunk rá – mondta Ligia Noronha, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának gazdasági divízióvezetője. – A Global Tourism Plastics Initiative a turitzmus szereplőit támogatja abban, hogy megszüntetéssel, újrahasznosítással, visszaforgatással csökkentsék a műanyagszennyezést.”

„Erőfeszítéseink nem állnak meg itt. Természetünkből adódóan innovatív csoportként folyamatosan keressük azokat a területeket, ahol csökkenthetjük a környezetünkre gyakorolt globális hatást, miközben segítjük a helyi közösségeket az egészségesebb, fenntarthatóbb jövő építésében – tette hozzá Sébastien Bazin. – Világszerte büszkék vagyunk eltökélt munkatársainkra, akik osztoznak meggyőződésünkben, hogy a világot jobb hellyé tegyük a vendégeink számára, amikor velünk utaznak – és akkor is, amikor nem.”