Kategória: Képes hír.

Admin kategória: Képes hír.

Mi köze a robotoknak a Világűrhöz? Hol tart most az űrkutatás? Mikor jutunk el a Marsra? Sok kutatót és tudóst foglalkoztató kérdések ezek, amelyekről most többszáz fiatal hallgathatott előadásokat az Apollo 50 gyerekeknek szóló tudományfesztiválon. Az ifjú érdeklődőknek szóló rendezvény a Holdra szállás 50. évfordulójának állított emléket a Hegyvidéki Gyermek- és Ifjúsági Táborban.

IMG_4926

A gyerekeknek szóló rendezvény célja az volt, hogy méltó emléket állítson az Apollo 11 küldetésnek, az asztronautáknak, a mérnököknek és a kutatóknak. Ők voltak azok, akik pontosan 50 évvel ezelőtt kitágították a világ horizontját azzal, hogy elérték, hogy az emberiség először jusson el egy másik égitestre a Világűrben.

A gyerekek elismert kutatók és mérnökök gondolatait ismerhették meg az előadások és interaktív programok alatt. A nap a Hold volt hold nem volt interaktív beszélgetéssel kezdődött Holdunk keletkezéséről, a naprendszerbeli bolygók holdjairól és felfedezésükről Rózsahegyi Mártonnal a Svábhegyi Csillagvizsgálóból – az MTA CSFK interaktív tudományos élményközpontjából. Ordasi András (Magyar Asztronautikai Társaság), a holdutazásról beszélt, Bacsárdi László (Magyar Asztronautikai Társaság) pedig a Földközelben a világűr! című előadását tartotta meg a gyerekek nyelvén. Tóth Pál (Gördülő Energia) látványos fizika-show-val kápráztatta el a kicsiket és nagyokat. A mars-kutatás hazai mesterétől, Sik Andrástól (Magyar Asztronautikai Társaság) megtudhattuk, mikor megyünk a Marsra, Tanos Áron (Robotépítők Magyarországi Egyesülete) felfedte, mi köze a robotoknak az űrkutatáshoz, Milánkovich Dorottya (Game Shuttle Labs) pedig a Moonlight interaktív társasjáték bemutatójával szórakoztatta a közönséget.

IMG_4943

A kifejezetten gyerekekre szabott egy napos tudományfesztivál szervezője, az Emberi Erőforrások Fejlesztése Alapítvány és a Vízió Budapest Tudománykommunikációs Ügynökség a megemlékezésen túl a STEM területek és a tudományos pálya népszerűsítését is célul tűzték ki.