Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

A Lush a fenntartható gyártási és szállítási folyamatok előtérbe helyezésével felhívja a figyelmet az összetevők közvetlen beszerzésének termelőkre és környezetre tett hatására. Ez a gyakorlat jelentős mértékben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. A Lush legújabb szerzeménye egy hagyományos vitorlás hajó, mely Portugáliából Poole-ba szállítja a parafatégelyeket – négy hét alatt.

A közel 25 ezer fajjal rendelkező paratölgy földközi-tengeri biotópjai Európa legváltozatosabb ilyen területei közé tartoznak. A portugál paratölgyek az ország szén-dioxid-kibocsátásának 5%-át szívják fel. A fa kérgét kilencévente, harmincéves növekedési periódus után, kézzel szedik le. Mivel a munka elvégzésére egyetlen gép sem képes, a feladat hagyományosan közel 100 ezer embernek ad munkát a régióban. A legnagyobb besztszeller természetesen a palackokhoz használt parafadugó.

Cork_pot_poole_arrival -10

A Lush beszerzői csapata 2016-ban regeneratív megoldást keresett a samponkorongok tárolására – ekkor vették fel a kapcsolatot az Eco Intervention nevű portugál nonprofit szervezettel. A csoport az őshonos erdők védelmére és megőrzésére tanítja a helyi lakosokat; Cork Connections nevű cégük hamarosan a Lush számára készített parafatégelyeket, melyek az Alentejo nevű régióból származtak. A Lush minden eladott tégely után 5 euróval támogatja a helyi termelőket és az élővilág védelmét.   

A portugál szállító kiválasztása után a Lush még eggyel nagyobbat álmodott: úgy döntöttek, az egész termelési lánc szén-dioxid-kibocsátását csökkentik. A cég 2018-ban kibérelt egy vitorlás hajót, ami négy hét alatt egy tonna sót szállított Portugáliából Dorset megyébe. Ez a hagyományos módszer még mindig az egyik legfenntarthatóbb szállítási mód, ezért 2019-ben a Lush úgy döntött, újra kipróbálja.

CorkPot_05

A Lush etikus beszerzési csapatának tagja, Agnes Gendry és a Lush csomagolási osztályának kreatív beszerzője, Nick Gumery együtt dolgoztak a projekten. Nick Gumery hét éve dolgozik kreatív beszerzőként. Szakterülete a 100%-ban újrahasznosított műanyag, üveg, alumínium és parafa. Hisz benne, hogy a parafa az egyik leginkább regeneratív anyag: “A parafatégely a regeneratív csomagolás egyik legszebb példája. Újra és újra felhasználhatod csomagolásmentes termékek tárolására, majd élete végén komposztálhatod, így tovább szolgálja a Föld egészségét.” A Lush szakértője úgy gondolja, a közeljövőben az összetevők származási helye és előállítási módja legalább annyira fontos lesz a vásárlóknak, mint maga a termék. “Az üzenet, amit át szeretnék adni, a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos. Szeretném, ha a vásárlóink tisztában lennének a jelentőségével. A termékek szén-dioxid-státusza és életciklus-értékelése (LCA) egyre fontosabb lesz.”