Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

A közösségi autómegosztást szeretné elterjeszteni a Bónusz Brigád Magyarországon, a társaság novembertől mozgalmat kezdeményez és indít azért, hogy minél több autós vigyen magával utasokat, ha közös az úticéljuk. Az autómegosztás segíthet abban is, hogy a magyar nagyvárosok levegője jobb minőségű legyen, és csökkenjen a légszennyezettség okozta halálozások száma.

IMG_0328

Kaprinay Zoltán, a Bónusz Brigád tulajdonos ügyvezetője a kezdeményezésről elmondta, nagyon sok autóban csak a sofőr ül, a többi ülés üres. Nekik azt ajánlják, vegyenek fel utasokat a szabad helyekre, vigyék el őket, ha közös az úticéljuk. Ezzel nemcsak jót cselekednek, hanem új kapcsolatokat alakíthatnak ki, illetve csökkenthetik a környezeti terhelést – tette hozzá. Ráadásul a környezetvédők az autók önkéntes megosztásában látják az egyik leghatékonyabb eszközt a dugók kivédésére, a városi kocsiforgalom csillapítására húzta alá. Elmondta: bárki regisztrálhat a nemfizetős megosztásos modell használatára a bonusz.hu/elviszlek oldalon. Aki ezt megteszi, annak küldenek egy speciális “#elviszlek” matricát, amit könnyű kitenni a szélvédőre és bármikor levehető onnan, majd újra visszatehető.

A Bónusz Brigád a szívességi alapú személyszállítási mozgalom indításával azt szeretné elérni, ha pár hónapon belül legalább ezer sofőr használná rendszerüket. Kifejtette, a Bónusz Brigád missziójának tartja, hogy jót tegyen az emberekkel, elvigye őket jó helyekre, jó élményeket szerezzen nekik. “Ezt a missziót terjesztjük most ki a hétköznapokra és a városi utazásra” – fogalmazta meg.

Aki #elviszlek matricás autót lát, nyugodtan intse le, de ha a buszmegállóban áll meg egy matricával ellátott autó, akkor nem kell egyik félnek sem bemutatni, hogy miről van szó, egyszerűen utazhatnak együtt.

IMG_0348

Az ingyenesen felvett utasoknak csupán annyi teendője van, hogy autóból posztoljon #elviszlek hashtaggel azért, hogy a mozgalom ismertté váljon és minél gyorsabban bővüljön a szívességi alapú személyszállításban résztvevő autósok száma.

A közösségi autómegosztásra Magyarországon is van példa, ez a megoldás azonban fizetős, mivel az utazók megosztják egymás között a költségeket. Ezzel szemben a Bónusz Brigád ingyenes mozgalmat indít.

Egy ehhez hasonló szolgáltatás Svájcban is népszerű, pár környezetvédő hozta létre azt a 80-as években. A nonprofitként indul vállalkozás olyan sikeres lett, hogy 1997 óta Mobility CarSharing néven üzleti alapokra helyezték át a szolgáltatást.

“Mi abban vagyunk elkötelezettek, hogy azt a közösségi hangulatot vigyük át az utcára, amit a felhasználóink között tapasztalunk a virtuális térben és ezzel együtt csökkentsük a légszennyezést, élhetőbbé tegyük Budapestet és a többi várost is Magyarországon” – mondta el kérdésünkre Kaprinay Zoltán.

Felidézte, a nyilvános becslések szerint évente országosan 14 ezer emberéletet követel a légszennyezettség, és a helyzet súlyosságát mutatja, hogy november elején-közepén is a szmogriadó tájékoztatási fokozatának közelébe romlott a budapesti levegő minősége, míg Nyíregyházán a szálló por (PM10) koncentrációjának emelkedése miatt életbe is lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata.
(BrandTrend)