Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

A modern magyar festészet legeredetibb és legvitatottabb festőjének 1935-re datált Vándorkomédiások című festményének holléte évtizedek óta ismeretlen volt, de most a Bodó Galéria és Aukciósház jóvoltából az intézmény téli kiállításán magyar közönség is megtekintheti az alkotást. Aba-Novák Vilmos életművében az artistákat és cirkuszi komédiásokat bemutató tematika az 1930-as években vált uralkodóvá, a témának szentelt sorozat az alkotó legismertebb munkáit tartalmazza, ennek a sorozatnak egy újabb darabja került most elő. A festő temperamunkája 2018. november 29-től tekinthető meg a galériában, majd december 10-én aukció keretében találhat új gazdára.

Aba-Novák Vilmos cirkuszok és komédiások életét bemutató festményei a most előkerült lappangó alkotás révén kerülhetnek ismét a figyelem középpontjába. A művész már diákkorában, az állatkertben rajzolva felfigyelt a közeli vurstlik és mutatványosok világára, de a cirkuszi tematika 1930-as évektől válik életművében uralkodóvá. Ekkortól hol konkrét, a korban működő cirkuszok – mint Czája József társulata vagy a Miraculum cirkusz – jellegzetes figuráit vitte vászonra, hol vándormutatványosok alakját örökítette meg.

74

„Aba-Novák cirkuszi sorozata jellemzően tarka színekkel, bravúros könnyedséggel, játékossággal és lehengerlő egyéniséggel ábrázolja a cirkuszi és artista világ alakjait, képein gyakran sajátos erotikával kiegészítve jelennek meg az alakok. Nincs ez másként a most előkerült temperafestményem sem, amelynek fő alakjai, az ezen a képen hátsó nézőpontból ábrázolt két pirosdresszes artistanő a festő korábbi munkáin is megjelenik” – mondja a képről Bodó János galériatulajdonos, aki hozzáteszi: a festmény készítésének időpontja az 1930-as évekre tehető, amelyet a művész életművében elhelyezett tematikai datálás és a kép hátoldalán olvasható pontos budapesti cím is alátámaszt. Az alkotást Molnos Péter az Aba-Novák Vilmosról írt monográfiájában Artisták címmel a lappangó képek között tartja számon, 1935-ös datálással.

A Bodó Galéria és Aukciósház decemberi kiállításán az Aba-Novák kép mellett Munkácsy Mihály életművéből az 1872-73 folyamán készült Éjjeli csavargók I. című, jelenleg a Szépművészeti Múzeum Magyar Nemzeti Galériában található alkotás egyik fő alakja, a „Csavargó” is megtekinthető lesz. A tárlatot olyan neves magyar és európai, 19-20. századi művészek munkái láthatóak majd, mint Mednyánszky László, Lotz Károly vagy Ligeti Antal. A kiállítást Zsolnay kerámiák, porcelánok és üvegtárgyak, valamint egy válogatás a magyar kortárs művészek alkotásaiból egészíti ki.

A kiállított tárgyaknak a Bodó Galéria és Aukciósház 2018. december 10-én első téli nyilvános árverésének keretében keres majd új gazdát.
(BrandTrend)