Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

A Fidelity International elemzői arra utaló jeleket tapasztalnak, hogy Kína gazdasága új szakaszba lépett, a vállalatvezetők bizalma számos mutató szerint többéves csúcson jár. Az általános hangulati mutató a tavalyi 5,7 pontról 6,4 pontra emelkedett, ami a felmérésben mind az országokat, mind a régiókat tekintve rekordnak számít. Bár ez az érték még mindig elmarad a 6,6-os globális átlagtól, úgy tűnik, halványodnak a Kína gazdasági növekedésének megtorpanásával kapcsolatos félelmek. Tíz elemző közül csaknem kilenc a világ minden táján azt jelezte, hogy az általa megfigyelt vállalatok vezetősége nem fél Kína „kemény landolásától”.

Négy év óta először pozitív értékű volt az új kínai tőkeberuházásokhoz kapcsolódó várakozások mutatószáma – ez volt a felmérés egyik legnagyobb fordulatot jelentő eredménye. A vállalatvezetők a szinten tartást számos ágazatban növekedési tőkeberuházásokkal váltják fel, ami arra utal, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának számító országában nő az optimizmus, az innovációs kedv és a belföldi értékláncok fejlesztése iránti elkötelezettség.

A bikapiaci kilátások ellenére a kínai vállalatok továbbra is azt tervezik, hogy bővülési terveik megvalósítását idegen tőkéből fogják finanszírozni. Az elemzők harmada – ez több mint bármely más régió vagy ország esetében – arra számít, hogy továbbra is nőni fog a vállalati tőkeáttétel mértéke, méghozzá annak ellenére, hogy a kínai elemzők 62%-a szerint vállalatok idén magasabb finanszírozási költségekre számítanak. Ez jóval magasabb arány, mint az USA esetében, ahol csupán az elemzők negyede tapasztalta a finanszírozási költségek növekedését.

Shanghai skyline with modern urban skyscrapers

A kissé szűkösebb likviditás ellenére Kínának előnyére válik az ipari árak évek óta tartó deflációja. A globális árupiaci árak elmúlt évben tapasztalt felpattanása szintén segített, mivel Kína több alapvető nyersanyag, például a réz, a vasérc és az alumínium legnagyobb termelője. A vállalatok fokozatosan elkezdik tapasztalni a kínálati oldalt érintő kormányzati reformok közvetett előnyeit is. A reformok hatására több fontos ágazatban, például az acélgyártásban is célzottan csökkent a kapacitásfelesleg.

Azért vannak még nehézségek is. A kínai jólét növekedése, az öregedő lakosság és a csökkenő munkaerőbázis együttesen felfelé nyomja a béreket. Globálisan a válaszadók 72%-a számít béremelkedésre az általa megfigyelt vállalatoknál, ami az elmúlt öt évben a legnagyobb aránynak számít. Kína az élen jár: az elemzők 86%-a béremelést jósol a vállalatainál.

Annak ellenére, hogy a növekedés az elmúlt évek során lassult, és nem valószínű, hogy ez a trend megváltozna, az elemzők arra számítanak, hogy ez a lassulás állandó marad. Globálisan és az összes régió tekintetében is az elemzők nagy többsége szerint Kína növekedése a jövőben is stabil lesz.
(BrandTrend)