Kategória: Desztináció branding és Képes hír.

Admin kategória: Képes hír.

A Káli-medence napjaink egyik legfelkapottabb belföldi turista célpontja. A környéket a számos kulturális és természeti látnivaló miatt, illetve a sajátos Balaton-felvidéki környezet okán sokan csak úgy hívják: a magyar Provence. Aki nem csak vendégként szeretne ellátogatni a néhány apró falu egyikébe, hanem ingatlant is vásárolna, nehéz helyzetben van. Óriási a verseny az eladó házakért.

A közvetítők szerint bár hatalmas a kereslet, alig találni eladó ingatlant, telket a Káli-medencében. A használt ingatlanokat inkább felújítják, és eredeti formájukban őrzik meg az utókornak, mintsem lebontsák és újat építsenek a helyére. Ha egy lakóház mégis menthetetlennek bizonyul, a tulajdonosok csak a településképnek szigorúan megfelelő épületet húzhatnak fel a helyére.

Balatoni hazak_Forras_pixabay

Újépítésű ingatlan nagyon kevés van a piacon. Nagy részük szálláshelyadó panzió, vendégház, amelyek a megnövekedett turista forgalmat igyekeznek kiszolgálni. A telekhiány miatt egyre többen vásárolnak szőlőst, gyümölcsöst. Ezeken – szintén szigorú szabályozás mellett – kisebb pince-présház építhető.

Az újépítésű ingatlanok négyzetméterára 300 ezer Ft fölött, míg a régebbieké 200-300 ezer forint között mozog, derül ki az OTP Ingatlanpont kínálatából. Az eladósorba kerülő ingatlanok pillanatok alatt el is kelnek, hatalmas a verseny a vásárlók között. Jól megfigyelhető tendencia, hogy Budapestről egyre többen költöznének el az idilli, vidéki hangulatú környezetbe, ez is tovább hajtja a keresletet és növeli az árakat. “Aki ingatlant vásárolna, számítson arra, hogy a megszokottnál hosszabb ideig kell várnia a megfelelő házra, telekre. A legjobb megoldás, ha helyben otthonosan mozgó ingatlanközvetítőhöz fordul, aki naprakészen ismeri a kínálatot és eligazodik a környékre jellemző viszonyok között” – javasolja Léman Mónika, az OTP Ingatlanpont veszprémi irodájának vezetője.

Latkep_Forras_Pixabay

Magyar és francia Provence

A Balaton-felvidék szívében fekvő terület a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Balatonhenyét, Kékkútat, Kővágóörsöt, Pálkövét, Mindeszentkállát, Köveskált, Salföldet és Monoszlót foglalja magában. A környék híres borkultúrájáról, különleges mediterrán jellegű időjárásáról, színes kulturális eseményeiről. A nyári programok miatt megnövekedett forgalom és a sajátos, barátságos hangulatú környezet megtartása között nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt, de hála a helyiek tudatosságának, és persze a szigorú építési szabályzatnak, sikerült megteremteni az egészséges összhangot.

A névadó Provence tartomány egyébként Dél-Franciaországban, a Földközi-tenger partján található, kb. ezer kilométer távolságra fekszik magyar megfelelőjétől. Híres városai Nizza, Cannes és Marseille, nevezetes partszakasza a Riviéra, avagy Cote d’Azur.
(BrandTrend)