Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

A lakáspiaci hullám emelkedő tranzakciószámot hozott – a tavalyi közel 150 ezer után idén 5-10%-kal több adásvételt várnak a szakértők –, ám ritka mellékhatásként sokakat ér kellemetlen meglepetés a beköltözéskor: nem a megbeszélt állapotban kapják meg a vásárolt ingatlant. Az OTP Ingatlanpont szakértője osztja meg tapasztalatát arról, mennyire jellemző ma ez és mit lehet tenni ilyen esetben.

Problémát jelent, ha az eladó és a vevő nem tisztázta időben, hogy pontosan mit is ért bútorozott és bútorozatlan, illetve a szerződésben is rögzített „megtekintett állapot” alatt. A vásárlók megdöbbenve tapasztalhatják, hogy a legutóbb még ott lévő klímaberendezésnek, exkluzív konyhabútornak, a beépített szekrényeknek vagy minőségi szanitereknek hűlt helye. Eggyel jobb, de még mindig elkeserítő állapot, ha az előző tulajdonos nem leszerelte, csak rosszabb minőségűre cserélte a mozdítható elemeket.

lakas

Ez tulajdonképpen a vásárlók becsapása: a minőségi, stílusos bútorzattal berendezett ingatlan megjelenése már önmagában milliókat emelhet a lakás értékén. A vonzó összkép komolyan hozzájárul magához a vásárlási döntéshez is, véli az OTP Ingatlanpont vezető értékesítési tanácsadója. Havas János szerint a kellemetlen meglepetést elkerülendő nem árt szem előtt tartani az alábbi néhány fontos pontot:

  • A szerződéskötéskor szerepeljen a kontraktus elválaszthatatlan részét képező mellékletben, hogy mely ingóságok képezik a lakás részét.
  • A vásárlók számára a leginkább megnyugtató biztosíték, ha tételesen felsorolják az ingatlanban található bútorokat, beépített elektronikai gépeket.
  • Amennyiben az eladó a felsorolt tárgyakat nem adja át adásvételkor, felelősségre vonható és akár polgári peres eljárás is indulhat.
  • Ennek hiányában azonban a vásárló hoppon maradhat, lévén nincs nyoma a megállapodásnak, a négyszemközt megkötött szóbeli megállapodást pedig szinte lehetetlen bíróság előtt bizonyítani.
  • Elkerülendő a félreértéses helyzeteket, a biztonságos megoldásért érdemes ingatlanközvetítő szakembert bevonni a folyamatba – úgy vevői, mint eladói oldalról –, aki formalizált dokumentumokkal és jogi segítség biztosításával szolgál a helyzet tisztán látásához, az adásvétel sikeres lebonyolításához.
  • Részben ide tartozik az újlakás vásárlás is, amikor a használatbavételi engedély feltétele önmagában bizonyos felszereltség megléte. Ilyenek a működő szaniterek, fűtőtestek, mosogató, de adott esetben akár a sütő, a tűzbiztos szellőző, vagy a bekötött szagelszívó is.

Az OTP Ingatlanpont szakembere szerint az ártárgyalás során, ahol a felek nem kerülnek egymáshoz közelebb, szintén jó alkualap lehet, ha a bútorok is bekerülnek az árba. Ami a berendezéssel kapcsolatos tapasztalatait illeti, Havas János elmondta: A bútorozott ingatlan elsősorban fiataloknak jó opció, hiszen az önálló élet kezdetén sokan nem rendelkeznek bútorzattal. De a kiadásra szánt ingatlanoknál is fontos szempont a teljes berendezés, így a befektetőnek nem kell bajlódnia a lakás kialakításával.
(BrandTrend)